Dan Johansson – från Jehovas vittne till kristen förkunnare

Dan Johansson var 20 år när han lämnade Jehovas vittnen. En stor del av sitt liv har han ägnat åt att förkunna Jesus, hjälpa Israel och leda temaresor till Mellanöstern.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Ordföranden för Israels vänner Dan Johansson och hans fru Lil fyller båda 80 år i år. De firar det med en insamling till Israel. Det de får in ska hjälpa förintelseöverlevare bosatta i Israel med mat, kläder, rullstolar och organiserade utflykter.

– Engagemanget för Israel har sin början i min barndom, säger Dan Johansson, som önskade sig dessa gåvor i stället för presenter på födelsedagen.

– Vi växte båda två upp i Jehovas vittnen. Jehovas vittnen hävdar att Israel i Bibeln är symboliskt. Och att det är de själva som är judarna. När vi upptäckte att det fanns ett verkligt judiskt folk och en stat som heter Israel, då omkullkastades allt vi trott på. Sedan dess, 1958, har vi velat tjäna Jesus.

– Vi fick en kallelse att hjälpa det verkliga Israel.

Dan Johansson är välkänd bland många kristna, både i Sverige och i övriga Norden. Han reser runt i församlingar, talar på konferenser, undervisar och förkunnar. Hans böcker, särskilt debutboken "Vad händer när vi dör?" rekommenderas och används av pastorer, både i undervisning och praktiskt arbete, till exempel inför begravningar.

– Jag är inte pastor, har aldrig gått i söndagsskola. Jag är autodidakt, det jag kan har jag läst själv. När jag började tala i församlingar hade jag bara en lapp med mig, med korta anteckningar om det jag skulle säga. Efteråt kunde man fråga mig om kopia på mitt manus, men jag hade inget manus. Först på 1990-talet upplevde jag att jag borde skriva ner det jag undervisar om.

– Och då skrev jag "Vad händer när man dör?" Sedan skrev jag fler böcker, bland annat "Hur kommer det att gå?" och "Profetiska vägskäl".

"Vad händer när man dör?" är med sina 185 frågor och svar om evigheten ett slags uppslagsverk för den som vill tränga in i de eviga frågorna. Men också Dans uppgörelse med uppväxten. Han började skriva när hans mamma gick bort. Det tog åtta år att få den klar.

– Mina föräldrar var först frälsningssoldater. De blev Jehovas vittnen strax innan jag föddes.

1955 lämnade de Jehovas vittnen och återvände till Frälsningsarmén.

– Jag tror att det handlade mycket om att de inte ville åldras i den miljön. Jehovas vittnen har en helt annan syn på himmel och helvete, det finns ingen odödlig själ.

Dan och Lil kom att hitta sin kristna tillhörighet i pingströrelsen. Till skillnad från andra avhoppare från Jehovas vittnen ”kom de lindrigt undan”, som Dan uttrycker det. Dan fick jobb utomlands. Familjen kom tillbaka till Sverige först på 1970-talet.

– På så sätt slapp vi förföljelsen och trakasserierna, säger Dan.

Längtan efter församlingsgemenskap infann sig inte förrän på 1980-talet. De hittade pingstförsamlingen i Malmö (då Elim, nu Europaporten) där de har varit äldste och är medlemmar än i dag. Dan började resa runt i Sverige och förkunna Jesus och så småningom även leda rundresor i Israel, Egypten, Jordanien och Turkiet.

– När Herren kallade mig sa han: Du ska undervisa mot avfallet och undervisa om Israel, profetorden i Bibeln och Jesu återkomst.

Det går inte en vecka utan att Dan reser, förkunnar och undervisar. Och det har hunnit bli ett trettiotal rundresor i Mellanöstern, där Dan är en uppskattad reseledare och guide.

– Om 14 dagar reser jag med två grupper till Israel igen och jag är redan bokad för flera resor nästa år.

Dan Johansson

Aktuell: Fyller 80 år den 7 september.

Gör: Resande förkunnare och guide i Mellanöstern.

Bor: Malmö.

Familj: Hustru Lil, 2 döttrar, 4 barnbarn, 5 barnbarnsbarn.

Favoritbibelord: 1 Johannesbrevet 5:12.

Bok jag rekommenderar: Uppenbarelseboken.

Om jag bara ska göra en resa: Då reser jag till Natania i Israel med min fru. Det är vår andra huvudstad..

Lilla Erstagården