Familj
Gott med matbröd ur egen ugn
Eget matbröd kan alla baka men få tar sig tid. Synd, eftersom ett hembakat bröd inte bara smakar gott utan även sprider en härlig doft i hela huset.
Att baka eget bröd för att sänka sina matkostnader kan vara nog så viktigt för många. Men då gäller det att hitta snabba, lättbakade bröd som nästan sköter sig själv. Här förlorar vi oss i stället i bröd som är lite extra antingen vi njuter dem själva eller dukar fram dem till fest.ToffelbrödCiabatta, som lär betyda något i stil med väl använda tofflor, har blivit favoritbröd även i svenska hem. Det italienska namnet ger en bra antydan hur bröden ska se ut. Med sin hårda, smakrika skorpa och ett luftigt inre passar ciabatta i de flesta sammanhang.Ciabatta får sin speciella smak och skorpa av kombinationen olivolja och långsam jäsning. Räkna med att baket tar halva dagen. Jäsningen, som är uppdelad i två omgångar på en respektive två timmar, är det som tar tid. Själva arbetet är enkelt.Bröd och pålägg i ettItaliensk focaccia påminner lite om tjock pizza utan fyllning, åtminstone rent utseendemässigt. Degen smaksätts i det här fallet med riven mozzarellaost och timjan. Strax innan brödet bakas trycks svarta oliver ned i degen och allt penslas en sista gång med olivolja. Har man tillgång till det spröda gourmetsaltet kan man strö över det just innan brödet sätts in i ugnen.Holländskt matbröd...Holländskt matbröd hittar man inte i svenska butiker, så här blir det att baka eget. Bröden från holländska bagerier är ofta söta och kryddiga, nästan som kaffebröd, och man kan hitta såväl kanel som russin och syltat apelsinskal i bröden. Här bakar vi ett holländskt sockerbröd som passar utmärkt till en kopp te efter söndagspromenaden....och svenskt knäckebrödSvenskt knäckebröd är en kvarleva från den tid då vi tvingades att baka och spara under enkla förhållanden. Brödbaken var tidskrävande och skedde ofta i arbetslag. Det tog tid att värma ugnen och degarna var tunga att arbeta med. I dag bakas nästan allt knäckebröd industriellt, men det hindrar inte att man bakar sitt eget hårda bröd när man har en dag över. För tid tar det, inte minst när bröden ska gräddas. En, eller möjligtvis två kakor i taget kan sättas in i ugnen. De måste passas noga eftersom råg har egenskapen att snabbt vilja bränna. Belöningen är ett härligt knäckebröd som har en försvinnande åtgång. Dan Strandqvist Ciabatta10 portionsbröd1/2 paket jäst (25 g)5 dl fingervarmt vatten1 msk olivolja1,3 liter vetemjöl special1 msk salt1 tsk strösockerextra olja till långpannan1. Smula och lös jästen i fingervarmt vatten direkt i matberedarens skål. Arbeta in övriga ingredienser men spara en deciliter mjöl till utbakningen.2. Arbeta ihop degen långsamt i ett par minuter. Därefter ökas hastigheten och maskinen får gå i 10 minuter. Degen är lös, men det ska den vara.3. Smörj en långpanna med olivolja. Häll ut degen i pannan och bred ut den med lätt mjölade händer. Pudra över lite mjöl och täck med bakduk. Jäs degen 1 timme.4. Slå ut den jästa degen på mjölat bakbord. Klappa ut och dela degen i 10 avlånga bitar. Snygga till bitarna och lägg dem med stort mellanrum på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs bröden 2 timmar till.5. Värm ugnen till 175 grader. Grädda bröden i nedre halvan av ugnen i 25 minuter. Focaccia med tomater och oliver1 bröd1 paket jäst (50 g)5 dl ljummet vatten (37 grader)1 1/2 tsk salt2 msk olivolja125 g riven mozarellaost1 msk timjan12 1/2 dl vetemjölolivolja2 dl svarta oliver1 tsk gourmetsalt (kan uteslutas)1. Smula jästen i bunke och lös upp den i ljummet vatten. Tillsätt salt, olivolja, riven mozzarella och timjan. Arbeta in 12 dl mjöl i omgångar. Täck och låt jäsa en dryg halvtimme.2. Arbeta genom degen på arbetsbänken eller i maskin. Platta ut degen i smord långpanna. Täck och låt degen jäsa ytterligare en halvtimme.3. Tryck i ett par deciliter svarta oliver och pensla degen med olivolja. Strö eventuellt på lite gourmetsalt. Grädda brödet 30 minuter i 200 graders ugn. Låt svalna på galler.Holländskt sockerbröd1 bröd30 g jäst (drygt halva paketet)2 1/2 dl vatten6 dl vetemjöl1 tsk salt1 1/2 tsk mald kanel150 g strösockermjölk till pensling1 rak avlång brödform, 1 1/2 litersmör till formen1. Smula jästen i bunke och lös upp den i ljummet vatten. Blanda mjöl, salt och kanel för sig och arbeta i blandningen i degvätskan. Arbeta degen till dess den är slät och smidig, antingen på bakbord eller med maskin.2. Täck över degen och låt den jäsa på dragfri plats cirka 30 minuter.3. Smöra formen och täck insidan med ett tunt lager vetemjöl.4. Stjälp upp och knåda igenom degen på arbetsbänken. Arbeta in sockret i omgångar. Forma degen till ett avlångt bröd som läggs i formen.5. Efterjäs brödet 15 minuter. Pensla ytan med mjölk och sätt in brödet på nedersta falsen i 200 graders ugn. Grädda cirka 45 minuter.Knäckebröd16–20 kakor2 1/2 dl ljummen mjölk1/2 paket jäst (25 g)1 tsk fänkål1 tsk salt4 dl vetemjöl4 dl grovt rågmjöl1. Stöt fänkålen i mortel. Blanda allt vetemjöl och 3 dl rågmjöl (1 dl rågmjöl sparas till utbakningen).2. Värm mjölken till cirka 37 grader. Smula jästen i en bunke och slå på mjölk. Se till att jästen löser sig helt.3. Tillsätt mjölblandningen och arbeta degen kraftigt till den blir smidig. Använd gärna maskin.4. Dela degen i två delar. Varje del formas till en lång "korv" som i sin tur delas i 8–10 delar. Delarna rullas till bullar som får jäsa under bakduk drygt 30 minuter.5. Strö ut lite rågmjöl på arbetsbänken och kavla ut bullarna till tunna kakor med kruskavel på en sida. Lyft över kakorna till smorda plåtar som gräddas mitt i 200 graders ugn i 10 minuter. Passas noga då rågbröd mörknar snabbt mot slutet. FAKTA:Varför blev det fel?Visst händer det att brödbaket misslyckas av en eller annan orsak. Här ett litet felsökningschema att klippa ur och sätta på kylskåpsdörren. Bra att ha när det mindre lyckade baket ska analyseras.Brödet smularTänkbar orsak: