Kriget har slitit sönder deras hem

Sjukhus bombas, barn dödas. I krigets Syrien är den folkrikaste staden Aleppo särskilt drabbad. Samtidigt anas just nu ett vagt hopp, i och med att Assadregimen den senaste veckan verkar ha dragit ner på bombningarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det är ett litet hoppfullt tecken. Men det stora hoppfulla tecknet är att USA, Ryssland och FN i stort är ense om att fredsprocessen måste fortgå, säger Mellanösternanalytikern Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet.

Det har nu gått fem år sedan kriget i Syrien bröt ut, och trots försök till fredsförhandlingar och en alltmer förskräckt omvärld fortsätter det som många nu kallar ”ett blodbad”.

Så startade kriget

Men hur startade kriget? Vilka strider egentligen mot varandra just nu? Och varför kan människor inte fly från Aleppo? Dagen ger här en kort bakgrund till kriget och svarar på de vanligaste frågorna.

Kriget startade som en följd av de demokratiprotester som 2011 spred sig i Nordafrika och Mellanöstern. I flera länder skedde en övergång till ett mer demokratiskt styre, men när människor i Syrien inspirerades av demokratirörelsen och ville ha förändringar, svarade regeringen med våld – och inbördeskriget var ett faktum.

Enpartisystem

President Bashar al-Assad hade då styrt landet i mer än fyra decennier i ett enpartisystem.

Sedan kriget startade har en rad rebellgrupper kämpat mot Assad. I dag finns det över 1000 rebellgrupper i landet. Både dessa rebellgrupper och regeringssidan har blivit anklagade för krigsbrott som avrättningar, tortyr och våldtäkter.

I början av kriget etablerades ett syriskt nationellt råd som forum för oppositionen, SNC. Rådet fick stöd av Fria syriska armén (FSA). Men allteftersom konflikten framskridit, har alltfler rebellgrupper kommit till. IS – Islamiska staten – finns också med bland de grupper som bekämpar Assad. Den islamistiska organisationen, som växte fram i samband med kriget i Syrien, vill skapa en islamisk stat av både Syrien och Irak.

Terrorstyre

Tidigare hade IS ett ganska stort territorium med orten Raqqa i Syrien som centrum. Civilbefolkningen i Raqqa har vittnat om det terrorstyre som IS utövar i staden. Två familjer som lyckats fly vittnade i fredags i Sky News om hur IS-soldater köpt en 14-årig flicka som brud, och om hur de i enlighet med de sharialagar de tillämpar, brutalt amputerar händer och armar till och med på barn som stulit något.

Under det senaste året har IS territorium dock krympt. IS kontrollerar i dag områden främst i östra Syrien.

Flera stormakter har också blandat sig i konflikten. Ryssland har gått in och stött Assad-regimen, och ger också militärt stöd i form av flygunderstöd. Även Iran har gått in i konflikten på Assad-regimens sida. USA stödjer istället vissa delar av rebellsidan. Däremot bekämpar man islamistiska rebeller tillsammans med bland annat Turkiet – men har inte sänt trupper.

USA har dock använt sig av den kurdiska YPG-milisen som marktrupp, enligt bland andra Mellanösternexperten Bitte Hammargren.

Alltmer splittrat

Syrien har sedan kriget startade blivit ett alltmer splittrat land. Olika rebellgrupper strider mot varandra, och det politiska spelet blir mer och mer komplicerat. Till exempel har kurdiska styrkor gått in och ofta framgångsrikt bekämpat IS. USA stödjer tillsammans med Turkiet också kampen mot IS – men samtidigt har Turkiet bombat kurdiska mål, eftersom man vill motverka kurdisk självständighet. En sådan självständighet skulle påverka de kurder som finns i Turkiet, och Turkiet vill inte att kurderna i deras eget land ska få självständighet.

Flyktingkatastrofen är den värsta sedan andra världskriget, och enligt människorättsorganisationen I am Syria handlar det om 450 000 människor har blivit dödade. Av dem är 50 000 barn.

De värsta striderna just nu

Under den senaste veckan har den folkrikaste staden Aleppo varit i fokus för nyhetsförmedlingen. Där pågår striderna som värst just nu. Aleppo är inte huvudstad i Syrien – den heter Damaskus – men Aleppo är den folkrikaste staden i landet. Där bodde före kriget cirka två miljoner människor, dubbelt så mycket som i Stockholm.

Aleppo är i dag en delad stad, och det är de östra delarna av Aleppo som bombas just nu. I dagsläget finns minst fyra olika rebellgrupper i östra Aleppo. Först den sekulära Fria syriska armén. Sedan de två mer moderata grupperna Jaish al-islam och Ahrar al-sham. Och till sist den islamistiska al Nusra-fronten (kallas även Jabhat Fatah al-Sham ).

Islamistiska al-Nusrafronten är i dag störst i Aleppo.

Grupperna samarbetar

Ett av hindren mot fred är, enligt Per Jönsson, samarbetet mellan dessa grupper.

– Kruxet är att FSA måste samarbeta med de två mellangrupperna, som i sig samarbetar med islamistiska al-Nusrafronten. Om samarbetet fortsätter anser syriska regimen att man har rätt att bomba dessa grupper.

Syriska regimen bombar i Aleppo bland annat därför att rebellgrupper gömmer sig i civila områden, säger Per Jönsson.

– De använder civilbefolkningen som mänskliga sköldar.

Det fins en plan

Sedan i december förra året finns en plan utarbetad av FN:s säkerhetsråd. Planen inrymmer vapenstillestånd, övergångsregim och allmänna val. Men där står också att för att den ska träda i kraft skall FSA inte samarbeta med Nusraronten och ”med förbundna grupper”, berättar Per Jönsson.

– Sedan har huvudsponsorerna inte lyckats förmå sina klienter att uppfylla kraven. Där ligger ungefär lika mycket skuld på Nusrafronten som på Assadregimen.

Aleppo kommer att falla

Många tror i dag att Aleppo kommer att falla i regeringssoldaternas händer. Men även om det händer, är det inte säkert att kriget kommer att ta slut. Ändå kan man ana ett vagt hopp, menar Per Jönsson.

– I realiteten vill både USA och Ryssland ha igång fredsprocessen, fast av olika skäl. Men om inte rebellgrupperna separerar sig, då ser jag inte hur det här kommer att lösas.

– Och Nusrafronten vill inte ha ett slut på kriget, de har ett intresse av att hålla det levande.

Läs mer: