Alf B Svensson: Riktiga män respekterar kvinnor

Jesus hade många av egenskaperna. Därför är han den bästa tänkbara förebilden.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Hur ska vi män vara? Det senaste beviset på att vi behöver en ny och mer positiv mansroll är hashtaggen #metoo, där miljoner kvinnor över hela världen berättar där om alla de sexuella övergrepp de varit utsatta för.

Hur vi män ska vara undersöker nu också Fredrik Önnevall i TV- serien ”Bästa mannen”. Ska vi ha Ola Salo som förebild som är bisexuell, gillar att sminka sig och klä sig i kvinnokläder? Eller ska vi ha Björn Ferry vars främsta mål i livet var att ta ett OS-guld? En man som föredrar hjälm, visir och motorsåg framför kvinnokläder.

Att vi diskuterar manlighet är inte nytt. För att hitta sin identitet har män lekt vildmän och åkt ut i skogen, skrikit och vrålat och huggit ner stora träd. Andra har åkt på mansläger och ifrågasatt den traditionella mansrollen, bejakat sina kvinnliga sidor och skämts för sina manliga.

Läs också: Kristna värderingar kan ge bättre kvinnosyn

Alexander Bard har startat en egen mansrörelse där han vågar gå emot åsiktseliten och säga som det är - att det finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Inte bara mellan benen utan också mellan öronen. En del präster har en mer feminin mansrörelse. I en radiogudstjänst nyligen sa prästen att en bra man ska vara som en kvinna.

Vi män har ställt till med mycket elände. Det är vi som startat alla krig. Det är vi som är de stora miljöbovarna. Det är vi som misshandlar och mördar, tafsar, ofredar och våldtar. Vi män måste vara normkritiska och ifrågasätta den gamla, stereotypa mansrollen. Men utan att förneka vår manlighet och bli könsneutrala ”hen” som en del genusfundamentalister tycks mena. Vi ska inte heller bli som kvinnor. Vi ska komplettera varandra.

En riktig man ...

... tycker inte att pengar, makt och sex är det viktigaste i livet.

... visar kvinnor respekt.

... kritiserar alla former av sexism.

... är trygg i sig själv och går sin egen väg.

... vågar ifrågasätta makthavarna och åsiktseliten.

... visar också i praktiken att han står upp för alla människors lika värde.

... visar handlingskraft, mod och styrka.

... kan bli riktigt arg när det behövs och fegar inte ur.

... är bra på att slåss. Inte med knytnävarna, utan för det som är gott sant och rätt.

... vågar bli beroende och visa sig sårbar.

... skäms inte för att gråta.

... är en engagerad och närvarande pappa.

... är en omtänksam och trogen livskamrat.

Det finns inte många sådana män. Men Jesus hade många av egenskaperna. Därför är han den bästa tänkbara förebilden. Inte bara för mig utan också för alla oss män.

Läs också: Sexuella övergreppen är en utmaning för kyrkan

Läs det senaste om #metoo

Alla tidigare artiklar