Dödshotade kristna konvertiter utvisas till en säker död, men en brottsdömd antisemit får stanna.

Frida Park
Ledarskribent

Helt fel att låta brottsdömde antisemiten stanna

Allt fint tal om nolltolerans mot antisemitism, var bara tomt prat?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Trots omvärldens ihärdiga uppmaningar om att låta bli deklarerade Donald Trump, i enlighet med vad de många amerikanska presidenter lovat men ingen hållit, att den amerikanska ambassaden i Israel skulle flyttas från Tel Aviv till landets rättmätiga huvudstad – Jerusalem. Beslutet utlöste våldsamma protester runt om i världen, inte sällan med antisemitiska inslag, så även i Sverige.

Den 9 december i fjol attackerade ett tiotal män med molotovcocktails den judiska synagogan i Göteborg. Bara tre åtalades. De övriga antisemiterna som inte drog sig för att attackera judar är alltså fortfarande på fri fot.

I tingsrätten dömdes de tre männen till fängelse för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse och en av dem också till utvisning till Palestina efter avtjänat straff. De två andra ansågs däremot ha “en form av flyktingstatus” varför dessa inte kunde utvisas till dina respektive hemländer (trots att rätten egentligen ansåg det motiverat).

Den som hotades av utvisning överklagade till hovrätten. I onsdags kom så domen där beslutet om utvisning alltså upphävs: Hovrätten konstaterar att NN har gjort sig skyldig till grovt olaga hot med motiv att kränka medlemmarna i judiska församlingen, men att gärningen även kan uppfattas som ett allvarligt politiskt brott riktat mot andra judar. Med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken och till den osäkra situation som råder både vid gränsövergångarna till Gaza och Västbanken och i själva områdena anser hovrätten att det finns skälig anledning att befara att NN grundläggande mänskliga rättigheter inte skulle vara tryggade om han utvisas till Palestina.

Det är en minst sagt uppseendeväckande motivering. Hovrätten menar att det skulle finnas en risk för hämnd från judar och att den dömde attentatsmannen därför inte kan utvisas ur Sverige till Palestina – för att Israel, en annan stat än den vilken den dömde skulle utvisas till, skulle kunna ha ett intresse i saken.

De tre dömda männen kan därför om två år vara fria att begå nya antisemitiska brott i Sverige – landet där hatbrotten mot judar ökar. Landet där den judiska skolan i Stockholm har benhård säkerhet av (tyvärr skälig) rädsla för attentat. Landet där judar kallas för apor och grisar. Landet där judar flyr den tredje största staden på grund av utbredd antisemitism.

Salomon Schulman skriver i Expressen: “Vi är rädda för att den från arabvärlden importerade antisemitismen ska hota oss till livet.” Det verkar inte bättre än att allt fint tal om nolltolerans mot antisemitism bara var tomt prat.

Nej, den brottsdömda antisemiten ska tydligen inte utvisas. Detta eftersom domstolen, med en märklig motivering, menar att han kan riskera att få sina rättigheter kränkta – dessutom av en annan stat. Då blir hyckleriet än större att kristna konvertiter, som inte har begått några hatbrott men som däremot står under direkt dödshot för att de lämnat islam, skickas till en säker död i ett osäkert Afghanistan. Något är väldigt, väldigt fel här.

Lilla Erstagården