Kultur

Librisförfattare kan bli Lyssnarnas sommarvärd 2022

Linn Maria Wågberg: Jag har drömt om det här länge

För sju år sedan var författaren och föreläsaren Linn Maria Wågberg nära att förlora sin son Leo i en kanotolycka på ett konfirmationsläger. Nu kan hon få berätta sin historia i Sommar i P1.

Intresset för att få sommarprata i P1 är stort och i år kom cirka 450 bidrag in till Sommar-redaktionens telefonsvarare. Bland dessa har åtta kandidater nu valts ut till en slutomröstning. En av dem som hoppas bli Lyssnarnas sommarvärd är författaren Linn Maria Wågberg, som Dagen tidigare intervjuat.

2019 släppte hon boken Himlen måste sakna en ängel (Norstedts) där hon skriver om olyckan som vände upp och ner på hela livet.

I inledningen till sitt sommarprat, som nu finns på P1:s hemsida, återger hon hur hon står på yngste sonens fotbollscup, svarar i telefonen och får den illavarslande frågan: “Sitter du ner?”

Hennes äldste son Leo och hans två vänner, hade kantrat med kanoten i Ånnsjön i Åre och snabbt tappat medvetandet i det iskalla vattnet. När fjällräddarna hittade Leo hade han en kroppstemperatur på 14,5 grader – kliniskt död. Ingen man eller pojke i världen har överlevt med en så låg temperatur tidigare.

Men Leo överlevde.

I den uppföljande boken Ett sorgkantat mirakel, utgiven på Libris förlag, beskriver Linn Maria Wågberg hur vardagen sedan dess har präglats av glädje, men också av kamp. Nu vill hon förmedla till svenska folket att sorg inte är något som går över, utan något som man får lära sig att leva med.

– Vi drabbas alla av förluster och ofrivilliga förändringar. Det är okej att fortsätta sörja samtidigt som man är glad och tacksam. För livet är både och – inte antingen eller, säger Linn Maria Wågberg till Dagen.

Omröstningen om vem som blir Lyssnarnas sommarvärd 2022 pågår till den 22 maj. För Linn Maria Wågberg skulle det vara en dröm som gick i uppfyllelse att få sommarprata.

– Jag har drömt om det här länge och vill så gärna få möjligheten att berätta om vår resa.

---

Fakta: Lyssnarnas Sommarvärd 2022

  • Varje år röstar svenska folket fram Lyssnarnas sommarvärd.
  • I år har cirka 450 bidrag kommit in och de åtta slutkandidaterna är utsedda av Sommar-redaktionen.
  • Fram till den 22 maj kan lyssnarna rösta på sin favorit.
  • Vem som blir Lyssnarnas Sommarvärd avslöjas 31 maj och Lyssnarnas Sommar sänds i P1 den 13 juli.

---

Fler artiklar för dig