Kultur

Gymnasielärare har kartlagt alla missionshus i Värmland

Henrik Olsson har tillsammans med Carl-Johan Ivarsson rott i hamn ett jätteprojekt

Drygt 700 stycken hus har författarna till översiktsverket Väckelsens hus i Värmland hittat. Det förvånade Henrik Olsson.

“Lite naivt”, säger Henrik, hade författarna först tänkt sig fyra eller fem dagar för att resa Värmland runt och dokumentera missionshusen. Men projektet växte snabbt och pågick under sex år.

Kombinationen att Värmland hade stor väckelse på 1800-talet och att människor på den tiden hade liten möjlighet att röra sig långt från hemmet, har gett upphov till den stora mängden byggnader.

– Det var så förfärligt många hus! Det var väldigt fascinerande att ta del av historien bakom byggnaderna, många byggdes när man inte hade någon annanstans att vara.

– På många ställen kunde vi se att hela bygden hade engagerat sig. Det var inte bara församlingens angelägenhet, också de som inte var medlemmar kunde skänka material, mark och hjälpte till att bygga.

I dag används ett hundratal av väckelsehusen i Värmland till kyrklig verksamhet, som gudstjänster, sommarmöten eller missionsauktioner. En del hus har rivits, men merparten har sålts som privatbostäder och fritidsboenden.

En del som byggt bo i gamla missionshus har sparat interiör, och till exempel ställt en soffgrupp på podiet. Henrik tipsar om att man kan kika på hemsidor som Blocket och Hemnet för att se hur människor tagit ut svängarna i renoveringen av missionshus.

Men för Henrik och Carl-Johan låg fokus på själva byggnaderna.

– Såklart ville vi inte tränga oss på. När vi ringde på hos människor sa vi att vi inte bryr oss om det är stökigt i trädgården.

– Överallt fick vi ett positivt bemötande och märkte att det finns ett väldigt stort intresse för att veta mer om historien bakom husen.

Att många hus mår så bra var glädjande att se. Men hus ska inte bevaras för husens skull, framhåller Henrik Olsson, som har en relation till Tabors missionshus i Säffle sedan barnsben.

– Vi ska inte fastna i någon kulturhistorisk nostalgi, ibland måste man göra sig av med hus. Vi är församlingar, och måste låta det prägla hur husen förvaltas. Så hade de som byggde husen också tänkt.


Fakta: Väckelsens hus i Värmland

  • En översikt över missionshusen i Värmland skriven av Henrik Olsson och Carl-Johan Ivarsson. Förordet är skrivet av Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift.
  • Utgiven på förlaget Votum 2021.
Fler artiklar för dig