Livsstil

Daniel Röjås: Mångfalden bland talarna blev en förkunnelse i sig själv

Arrangören tagen efter Förkunnardagen i Linköping

Man kan vara förkunnare på många olika sätt. Det var ett av de bestående intrycken efter Förkunnardagen i Linköping, berättar arrangören Daniel Röjås.

Onsdagen den 8 mars hölls den femte upplagan av Förkunnardagen och 160 predikanter var samlade i Ryttargårdskyrkan i Linköping.

Porträtt Daniel Röjås

– Anledningen till att jag och min pastorskollega Fredrik Lignell tog initiativ till den här dagen var att vi båda insåg att vi som pastorer talar otroligt mycket. Vi gör det söndag efter söndag i predikan, men också i bibelstudier och andakter. Men det är egentligen väldigt sällan vi erbjuds ett forum där vi får djupdyka i förkunnarens roll, homiletik och förkunnelse.

Talare under årets förkunnardag var Ellen Hemström, föreståndare i Filadelfiakyrkan i Örebro, riksevangelisten Carl-Olov Hultby, författaren och retreatledaren Magnus Malm, teologen Åsa Molin samt arrangören Daniel Röjås, själv pastor i Centrumkyrkan Boxholm och Pingstkyrkan i Mjölby. Fem förkunnare med till synes helt olika predikostil.

– Just olikheten var det intryck som många deltagare talade om efteråt. Att talarnas olikheter i framtoning och gåvor var en förkunnelse i sig. När man har allt från en evangelist till en retreatledare som talar så blir det ganska naturligt att vi är olika som förkunnare. Och just detta blev en uppmuntran för många att det gäller att hitta sin egen personliga ton i förkunnelsen, säger Daniel Röjås.

Förkunnardagen i Ryttargårdskyrkan i Linköping 2023.
Förkunnardagen i Ryttargårdskyrkan i Linköping 2023.

Vad tar du själv med dig från dagen?

– Jag tar med mig mycket. Ellen Hemströms undervisning om förkunnelsens hantverk, hur förkunnelsen kan fungera som en kanal för förnyelse och utveckling i församlingen. Men också det Magnus Malm sa om att vara fri att förkunna. Att vara trygg och rotad i Kristus och inte alltid söka bekräftelse i omgivningens respons. Hans uppmaning var att våga lita på Guds ord, lita på Anden och lita på de egna erfarenheterna.

Förkunnardagen i Ryttargårdskyrkan i Linköping 2023.

Vad talade du om själv?

– Mitt pass handlade om att låta Jesus vara centrum i förkunnelsen. Precis som min far ständigt skruvade på skärpan när vi kollade på diabilder som barn, har vi förkunnare också ett uppdrag att få konturer på Kristus, han som säger ”den som sett mig har sett fadern”. I en tid av suddiga gudsbilder är det en utmaning att ställa in skärpan så att människor ser Kristus.

Daniel Röjås betonar att en viktig funktion med Förkunnardagen också är att predikanter från olika generationer och från olika sammanhang och städer ska få mötas. Man satsar därför på en extra lång social lunchpaus mellan föredragen där deltagarna får chans att samtala och nätverka. Man har även jobbat aktivt med att få pensionerade förkunnare och pastorer att komma och delta i Förkunnardagen.

– Det är väldigt berikande att få möta olika typer av talare för att sedan kunna komma hem och hitta sig själv i förkunnaruppdraget. Vi vill uppmuntra alla förkunnare till frimodighet att berätta den stora berättelsen om Kristus till människors frälsning, upprättelse och förnyelse. Och jag kan redan nu avslöja att Förkunnardagen kommer att arrangeras även nästa år, säger Daniel Röjås.

---

Fakta: Förkunnardagen 2023

  • Vad: Förkunnardagen riktar sig till förkunnare och predikanter som vill förkovra sig i förkunnelsen och förkunnarens roll. Initiativet kommer från pastorerna Daniel Röjås och Fredrik Lignell.
  • Var: Hölls den 8 mars i Ryttargårdskyrkan i Linköping.
  • Medverkande: Talare under dagen var Ellen Hemström, Carl-Olov Hultby, Magnus Malm, Åsa Molin och Daniel Röjås.

---

Fler artiklar för dig