Frizon firar sin tjugonde festival 2018

I 20 år har ungdomar samlats på Närkeslätten i början av augusti för att fira festival inför Gud. Dagen pratar dåtid, nutid och framtid med två generationers Frizonrävar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Josefine Arenius har haft alla möjliga roller på Frizon; projektledare, talare, seminariehållare, bandbokare, arbetsledare. För att nämna några. Hon fanns i kulisserna redan 1998 när planerna på en kristen ungdomsfestival började ta form och klev på som ansvarig fyra år senare.

Josefine Arenius bylinebild– När Örebromissionen och Helgelseförbundet gick samman ville man ta tillvara dels på den lada utanför Kumla som Helgelseförbundet hade och dels förvalta Örebromissionens kreativa arv. Då frågade man sig: Vad gör vi nu?

För att hämta inspiration åkte ett gäng till olika festivaler, bland annat Greenbelt i England.

– Tanken var att skapa något för en generation som sa att allt är tillåtet så länge vi gör det på ett kristet sätt. Som en respons till det ville man skapa en plats där unga kunde få verktyg att leva som kristna i världen och inte bara stänga in sig i kyrkan.

När Josefine Arenius tittar tillbaka på Frizons 20-åriga historia får hon svårt att välja sina favoriter. Men hon vet vad hon känner mest stolthet över.

– Frizon har hjälpt unga att leva som kristen en sketen tisdag när det inte händer något event i kyrkan. Dessutom har festivalen gjort det okej att prata om precis allt, utmanat invanda tankebanor och bråkat med kristna etiketter.

– Ena dagen har vi blivit kritiserade för att vara vänsterfascister och nästa dag för att vara karismatiker som förleder.

Läs också: Tio Frizon-minnen vi inte glömmer

 

Josefine Arenius har kunnat följa Frizons utveckling under många år. Formen har förändrats. De 4 000 deltagare som kom till festivalen i början av 2000-talet finns inte i dag, medan annat är sig likt.

– Vi säger fortfarande till unga att de kan vara sig själva fullt ut, älska Jesus och förändra världen.

Frizons 20-årsjubileum kommer att uppmärksammas på flera sätt under sommarens festival, bland annat med att det klockan 20.20 varje kväll kommer att hända något spektakulärt på festivalområdet. Men arrangörerna aktar sig för att göra hela festivalen till en nostalgitripp, berättar projektledaren Edvard Wiberg.

90486.jpg– Vår främsta målgrupp levde ju inte ens när Frizon startade, så de bryr sig inte så mycket om Frizon-minnen, men vi kommer ändå plocka historiska Frizon-godbitar och gestalta dem genom improvisationsteater, vilket blir roligt oavsett om man varit på Frizon tidigare eller inte.

– Dessutom funderar vi på ett forum som går under arbetsnamnet "Återträffen" där Frizon-rävar kan samlas.

Tusentals människor har besökt Frizon genom åren. De har lovsjungit i ladan, fikat på Café Sion och dansat sig svettiga i Magasinet. Under de senaste åren har Frizon, precis som andra ungdomsevenemang haft det kämpigare med att engagera unga.

– Numera händer allt i telefonen hela tiden så både kyrkor och andra verksamheter har svårt att legitimera varför det är kul och viktigt att vara på plats. Men vi räknar ändå med 1 500 deltagare på årets festival.

Läs också: Vi frågar Frizonledare: Vad har festivalen betytt för dig?
 

Temat för årets festival är "Röster" och Edvard Wiberg längtar efter att den unga generationen ska få höra Guds röst och vilja dela den vidare.

– Jag hoppas verkligen att ungdomarna som kommer till Frizon får en härlig passion och innerlighet i sin gudsrelation. Det är så många röster som vill pocka på deras uppmärksamhet, men jag önskar att fler vågar lyssna på Guds röst.

– Under de 20 år som Frizon har funnits har det verkligen fått vara en fri zon där unga har kunnat vara sig själva, fått konkreta gudsmöten och brottats med svåra frågor på en trygg plats. Det hoppas vi att årets deltagare också ska få göra.

Planeringen inför årets festival är i full gång. Ännu är inga band klara och Edvard Wiberg berättar att de märkt att ungdomar hellre sjunger lovsång än lyssnar på en kristen artist.

– Vi kommer att utveckla konceptet "Worship night" som vi haft de senaste åren och letar just nu både svenska och internationella akter som kan visa på olika lovsångsuttryck.

2018 års festival äger rum 9–12 augusti på Torp utanför Kumla. Alla som fyller 16 år i år är välkomna.

Fakta: Festivalen Frizon

Frizon har arrangerats på Torpområdet utanför Kumla, Örebro sedan 1999. Frizon samlar deltagare från hela Sverige. Arrangör är Evangeliska frikyrkan (EFK).

Frizon är en festival där kulturella uttryck och kristen tro utmanar och formar varandra. I skärningspunkten mellan ord, musik, rörelse och konst vill Frizon vara en festival inför Gud.

Festivalen är alkohol- och drogfri. I år får alla födda 2002 och tidigare komma.

Frågan

Har du besökt Frizonfestivalen?

Ja
Nej

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)

0 röster