Spelet ”Clever” är en lysande blandning mellan Yatzy och Bingo

Dagen recenserar tärningsspelet ”Clever (That’s pretty clever)”

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

"Clever (That's pretty clever)"

Betyg: DDDD

Antal spelare: 1–4

Ålder: Från 8 år

Förlag: Brädspel.se

 

Clever är ett enkelt tärningsspel som lättast beskrivs som en blandning av Yatzy och Bingo. På din runda slår du sex tärningar i olika färger och väljer en av dem att sätta på din poänglapp. Men det gäller att vara smart då de högsta resultaten inte alltid är de som är bäst i längden.

Poänglappen har fem olikfärgade fält: gult, blått, grönt, orange och lila. I det gula fältet försöker du pricka in nummer som i Bingo. I det blå fältet vill du pricka in ett av varje nummer mellan 2 och 12 (du lägger ihop den blå och vita tärningen). I det gröna och det lila fältet gäller det att slå högre än ett angivet värde, medan du kan sätta vilket nummer som helst i det orangea fältet.

När du gjort det läggs alla tärningar med lägre resultat åt sidan på ett ”silverfat”, varefter du slår om övriga tärningar och gör samma sak två gånger till. När du är klar tar motspelarna en av oanvända tärningarna från silverfatet till sin poänglapp.

Detta upprepas fyra till sex gånger beroende på antalet spelare innan poängen från de olika fälten räknas samman och en slutpoäng fastställs.

När jag först hörde om det här spelet avfärdade jag det som något jag inte skulle vara intresserad av. Men efter att hört och läst så många bra omdömen om spelet så beslöt jag mig att testa det. Jag blev väldigt positivt överraskad. Det finns oväntat många viktiga val i spelet och man får ibland fundera lite på vilken tärning som är bäst att placera ut. Känslan av att på ett tärningslag aktivera tre bonusar gör det här spelet riktigt härligt. Slutpoängen förvandlas snabbt till ett highscore och man försöker slå sitt egna poängrekord.

Spelet går snabbt att spela, och går att spela själv – det känns lite som att göra ett sudoku fast med tärningar.

Det följer med ett stort häfte poänglappar, jag tänkte att de nog aldrig skulle ta slut. Men nu har vi laminerat fyra poänglappar så att vi kan återanvända dem eftersom vi spelat det så mycket.

Dåligt med spelet:

Pennorna som följer med är så små.

Regelboken. Jag lärde mig spelet genom att se instruktionsfilmer på internet. För hur lätt spelet är kändes den lite för rörig och lång.

Henrik Erlandsson

Läs fler spelrecensioner

Alla tidigare artiklar
“Clever (That’s pretty clever)”
Foto: Pressbild

“Clever (That’s pretty clever)”

Foto: Pressbild
[x]
Foto: Privat & Anna B. Sandberg
Foto: Privat & Anna B. Sandberg