Ledare

Vi är fartblinda och avtrubbade inför klimatkrisen

Gästledare: Hör vi skapelsens våndor och nödropen från ofödda barnbarn?

För fem år sedan tog jag körkort, vilket kändes som en bragd för en 50-plussare. Det var också ett svek mot miljön, för det är mycket lättare att leva klimatsmart utan körkort. Däremot var lappen en nödvändighet för att få prästtjänst på landsbygden. Nu kör jag inte mer än nödvändigt mellan de sex medeltidskyrkorna i sydvästra Uppland. Men bra för klimatet är bara den resa som inte blir av.

Bilfärderna har också öppnat mina ögon för vad fartblindhet innebär. Vi accelererar utan att märka det – på alla tänkbara och fördolda områden i livet. Det är konsekvensen av mänsklighetens stora synd, vi åt av frukten av kunskapens träd och kan därför räkna ut hur livet blir mer intressant om det ena eller andra utvecklas. Allt ska vara nytt under solen; kläderna, frisyren, maträtterna, möblerna, den snärtiga formuleringen som går i tryck, musiken, relationerna.

Bra för klimatet är bara den resa som inte blir av.

—  Erika Cyrrillus

Sopbergen växer på land, i havet, i atmosfären och i våra egna kroppar. Detta är inte vad Gud kallat sitt folk till. Det är inte ett liv i efterföljelse.

Äntligen får vi samlas till gudstjänst igen. Äntligen stå ansikte mot ansikte och liv mot liv tillsammans. I mitt pastorat dock bara utomhus denna sommar. Den första gudstjänsten firades till stor glädje under strålande sol och blå himmel. Jag räknade till 16 bilar på parkeringen. Vi behöver göra gudstjänsterna klimatneutrala. Det brådskar!

Nu kanske du hör till dem som himlar med ögonen och menar att Svenska kyrkan har tappat bort Jesus. Alls icke! Och jag försäkrar, att klimatarbetet inte kommer att popularisera ett sedan länge marginaliserat församlingsliv på landsbygden, där vi oftast kan räkna gudstjänstbesökare i ental. Det är inte populism, det är överlevnad. Vi hör nödropen inte bara från våra ännu ofödda barnbarn och barnbarnsbarn. Vi hör skapelsens våndor i krig och flyktingströmmar sedan många år tillbaka. Men vi är fartblinda och avtrubbade.

Jesus gick till fots. Pilgrimsvandring i dag får inte vara ett event som kräver flygresa till Spanien tur och retur. Jag bodde nästan 40 år i Storstockholm och vet hur kristna av olika konfessioner i våra städer på söndagarna åker kors och tvärs för att fira gudstjänst i “sin” kyrka.

Kan du göra det klimatneutralt? Kanske din utmaning nu, när du äntligen får fira gudstjänst tillsammans med andra, är att promenera till den närmaste kyrkan, eller cykla. Eller åtminstone åka kollektivt, om det går. Här på landsbygden har vi andra utmaningar då det kan vara över en mil till närmaste gudstjänst.

Jesus gick till fots. Vad mer gjorde han? Han gav sitt liv till vår frälsning. Inte för att vi ska fortsätta att accelerera utan för att vi ska omvända oss, vilket kräver att vi först besinnar oss och stannar upp.

Åtminstone en gång vid varje kyrka ska vi denna sommar stanna upp gudstjänsten och plantera ett äppelträd. Vi gör det i Jesu namn, både för att klimatkompensera och för att manifestera ett framtidshopp.

Fler artiklar för dig