Ledare

Alkoholmonopolet fortsätter att tjäna oss väl

Ingen anledning att utmana EU-undantaget för Systembolaget

Att den svenska alliansfriheten har tjänat oss väl var ett politiskt mantra i breda kretsar till helt nyligen när Sverige efter en total omsvängning ansökte om medlemskap i Nato. Detsamma skulle kunna sägas om det svenska alkoholmonopolet. Den avgörande skillnaden är att det inte finns någon anledning till omprövning av Systembolagets ensamrätt på rusdrycksförsäljning.

Det senaste förslaget kommer från KDU, som vill se en lösning med statligt licensierade återförsäljare. Andra aktörer driver på för att öppna för att svenska vinodlare ska få möjlighet till gårdsförsäljning. Men varje förändring riskerar att rubba det undantag som Sverige fick vid EU-inträdet och göra resan utför det sluttande planet snabb och brutal – för de svagaste i samhället, missbrukarna och deras familjer.

Fler artiklar för dig