Frida Park: Åk till Almedalen, backa inte för Hitlersekten!

Stå upp för demokratin – backa inte för Hitlersekten NMR, skriver Frida Park.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

I dag myllrar Visbys trånga gator av Almedalsbesökare. Det är nog en hel del som tänkt tanken: vad händer om terrorister skulle slå till i Almedalen? 1 900 arrangörer och tusentals människor – man kan bara ana hur svetten lackar på polis och Säpo. Säkerhetsarrangemangen är rigorösa. Men trots det ger polisen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillstånd att delta under veckan.

De är inte inbjudna, som Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, påstod i Aktuellt. De är heller inte välkomnade, som sångerskan Malena Ernman skrev på Instagram.

NMR har ansökt och Region Gotland har gett tillstånd trots att regionen inte har någon som helst skyldighet, varken moralisk eller juridisk, att upplåta mark till NMR.

Och det är nu cirkusen börjar. Almedalsveckan ändrar riktlinjer, Region Gotland meddelar att man ska se över sina (men ändrar inte beslutet). Bojkotter inleds. Det har inletts en rättsprocess i vilken nu polisen tvingas försvara varför nazister ska få delta under politikerveckan.

I stället kräver polisen att RFSL ska ändra sitt program på grund av den ökade hotbilden. Är det så att andra organisationer på grund av säkerhetsskäl ska behöva ändra sin medverkan borde polisen ha sagt nej.

Vi pratar inte om vilka typer som helst med misshagliga åsikter som tagit båten över till ön för att frottera sig med politiker.

Vi pratar om våldsbejakande nazister. De inte bara talar om våld, de använder det också. Säpo ser dem som Sveriges våldsammaste vit makt-rörelse.

Men. Det här är en liten Hitlersekt; 0,07 procent röstade på parlamentarisk nazism det senaste valet. Denna avskyvärda och människofientliga ideologi ska inte negligeras, men det säger en hel del om den reella politiska kraften. De ska inte tillskrivas större inflytande än vad de faktiskt har.

Jag har tidigare kritiserat Fi, som tidigt, i ett infall av genialisk plakatpolitik, gick ut med att bojkott av Almedalsveckan. På Twitter skrev Daniel Swedin, också ledarskribent på Aftonbladet: ”som jag fattat det så bojkottar Fi som organisation, men alla åker dit som privatpersoner …”

Argumenten om att de som inte bojkottar Almedalen legitimerar politiskt våld från nazister är märkliga. Dalarna har varit särskilt föremål för nazisternas uppmärksamhet. De marscherade i Borlänge på 1 maj förra året och i Falun i år (då hördes inga rop om bojkott av arbetarmarscher). Ludvika och Borlänge har nazister som är invalda i kommun- fullmäktige på mandat från Sverigedemokraterna.

Menar bojkottsförespråkarna att kommunpolitiker som tar sitt förtroendeuppdrag på allvar, trots det obehagliga i att nazister medverkar, legitimerar nazismen?

Heder åt de som dagligen står upp mot förhatliga åsikter! I solidaritet med de som inte kan bojkotta klassrum, fullmäktigetalarstolar eller gator och torg borde alla åka till Visby och aktivt ignorera den uniformsklädda Hitlersekten. Det senare gäller journalister i synnerhet. Ge dem ingen uppmärksamhet. Men visa de få medlemmarna i Hitlersekten att vi inte backar. Åk.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.