Frida Park: Inte statens uppgift att prata sex med ditt barn

Att förbereda barnen för vuxenlivet är ett föräldraansvar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Sex säljer. Den urgamla sanningen ligger till grund för mediers fixering vid naket. Inte bara reklam, tv-serier, tidningar, sociala medier utan även det offentliga rummet har blivit allt mer sexualiserat. Den unga generationen växer upp i ett samhälle som glorifierar sex och porr.

Numera är porr tillgängligt 24-7 i den lilla smarta luren som tycks fastlimmad i var unges hand nu för tiden. Undersökningar visar att den genomsnittsliga porrdebuten för killar är drygt elva år.

Barn har väl fascinerats av naket i alla tider, varför skulle det vara ett problem nu, frågar du. Lite naket i dag innebär explicita­ och grova filmer med förnedring, våldsamma inslag och kränkningar i ord och handling – där har du mainstreamporren i ett nötskal.

Väldigt få föräldrar, bara 16 procent, har valt att installera ett filter som begränsar porrens tillgång till barnen. Ja, just så. Grov våldsporr är bara en felstavad googlesökning bort.

Hur mycket vi påverkas av det vi ser på har debatterats i årtionden. Vem minns inte videovåldsdebatten på Hem och skolas möten? Det finns ingen anledning att överdriva – att vi påverkas, värderingar och attityder inte minst, är tillräckliga skäl till att fatta medvetna beslut om vem som ska få platsen som sexualupplysare i ditt barns liv.

Trots att vi möter sex överallt­ i vardagen har vuxenvärlden stora­ svårigheter att prata med unga om frågor om sex och värderingar­. Då finns det andra som gladeligen tar över: Porrbranschen eller organisationer som predikar normkritik.

Det finns stora behov av adekvat sexualundervisning för ungdomar, svenska som nyanlända. Skolans kompensatoriska uppdrag – att ge alla barn goda förutsättningar oavsett bakgrund – är sällan så viktigt som här. Inte alla barn har föräldrar med förmåga att stötta sina barn. Därför är det allvarligt att skolans sexualundervisning lämnar mycket i övrigt att önska. Dels för att undervisningen inte är likvärdig – kvaliteten är alltför ofta upp till en enskild lärares engagemang. Men också för att normkritiken numera är norm.

Vad är då normkritik? Lite vanligt ifrågasättande av urgamla, ibland svårförståeliga, normer är inget att rädas. Det är bara nyttigt. Men normkritik är något annat. Den har sitt ursprung i det som kallas queerteori och har som mål att eliminera tvåköns-, hetero- och samlevnadsnormen.

Det är anmärkningsvärt att skolan­ så aningslöst låter aktörer med en ideologisk agenda få ett så stort inflytande.

Man ignorerar att skollagen anger att all utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet och öppnar upp för ett godtyckligt laborerande med barns identiteter.

Det finns alltså många skäl varför föräldrar inte kan pusta ut, lättade över att inte behöva prata blommor och bin med sina telningar. Ansvaret för att förbereda barnen för vuxen­livet är och kommer alltid förbli förälderns. Att hoppas att någon annan, mer insatt och inte lika rödkindad, ska ta över ansvaret håller inte.

Läs mer på vår relationssajt: Sexlogen: Så pratar du sex med din tonåring

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.