Angelica Grön: Som nyinflyttad är det viktigast att känna sig sedd

Angelica Grön från Kalmar har precis installerat sig på sin nya studieort, Uppsala. För henne är det viktigt att ha en kyrka att gå till regelbundet och något av det första hon letar efter som nyinflyttad.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

– För mig är det viktigt att hitta en församling där jag känner gemenskap och trygghet, att hitta hem helt enkelt, säger Angelica Grön där hon står med cykeln utanför sitt studentboende.

Ända sedan konfirmationen har Angelica med glädje engagerat sig i hemförsamlingens olika verksamheter, som kyrkvärd, förtroendevald och även i utbytesprogrammet ”Ung i den världsvida kyrkan”.

– Jag älskar att jag kan känna igen mig i olika lutherska sammanhang, även i andra delar av världen. Det är häftigt, att känna sig som hemma även hundratals kilometer från hemorten.

I Sveriges fjärde största stad finns förstås en rad kyrkor att välja bland, både svenskkyrkliga och frikyrkliga. Angelica Grön planerar att, förutom Sankt Ansgar där hon har sitt studentrum, även besöka Uppsala domkyrka, Helga trefaldighets församling och EFS-församlingen Lötenkyrkan, till att börja med.

Församlingen bjöd på tacos

Till Sankt Ansgars student­boende välkomnades hon, tillsammans med andra nyinflyttade, genom att församlingen bjöd på tacomiddag, som ett sätt att lära känna andra studenter och få veta lite mer om församlingen.

– Det var ett jättebra initiativ av kyrkan. Nu vill jag skapa mig en bild av staden och få en känsla för de kyrkor som finns här innan jag bestämmer mig för var jag vill gå, säger Angelica Grön och hoppar på cykeln.

Det är snart dags för föreläsning i ämnet teologi.

– Det viktigaste för mig är att jag känner mig välkommen och sedd. Även om det bara handlar om ett ”hej” så kan det betyda mycket när man kommer som ny.

Läs även: Många nyinflyttade studenter på jakt efter församling

Kyrkan under isoleringen
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat