Anna Kudrina söker Gud vid bibelskolan Equip på Cypern

Anna Kudrina, 22, bubblar av glad förväntan. Bibelskolan på Cypern öppnar en ny värld för tjejen från delrepubliken Tatarstan i Ryssland.
– Här får jag inte bara fördjupa mig i Bibeln. Här är jag också fri att gå ut och sprida evangeliet på gator och torg. Så är det inte hemma.
Hennes dröm är att återvända och berätta om Jesus i en muslimsk miljö, där evangeliskt kristna har det tufft.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Anna kommer från Naberezjnyje Tjelny, som är den ryska delrepubliken Tatarstans andra stad i storlek.

Islam introducerades i området redan på 900-talet. Långa perioder har muslimer och ortodoxa kristna levt sida vid sidan utan större problem. Men i dag växer den radikala islamismens inflytandet i Tatarstan.

”I Kaukasusområdet strider militanta islamister mot den ryska armén för att upprätta ett muslimskt emirat. Islam får allt större inflytande i delrepubliken Tatarstan vilket utgör ett hot mot kristna församlingar”, skriver Open Doors på sin hemsida.

Anna Kudrinas berättar att hennes pappa är pastor i en pingstkyrka med 60 medlemmar.

– En del är omvända muslimer, men de flesta kommer från en traditionell ortodox bakgrund, säger hon.

Vid sidan av jobbet som förskollärare och fitness-coach är Anna lovsångsledare och ungdomsledare i församlingen.

Där lägger hon ner mycket av sin tid. Och där har hon sitt hjärta, det förstår jag snart i samtalet med den unga ryskan.

– Vi arbetar med rehabilitering av missbrukare. Det är inte bara tillåtet, utan också något som myndigheterna uppskattar. Och vi får predika fritt inom kyrkans väggar. Men det finns lagar och regler som begränsar våra möjligheter att nå ut med vårt budskap till omgivningen.

Evangeliskt kristna betraktas allmänt som en sekt, något som inte hör hemma i det tatariska samhället utan är uttryck för ett ovälkommet västerländskt inflytande, säger Anna. Men hon brukar berätta om sin tro för arbetskamrater och kolleger.

– De lyssnar, och många är verkligen intresserade, säger hon med lysande blick.

Läs även Fyra elever på Equip: Detta drömmer vi om efter utbildningen

Naberezjnyje Tjelny.

 

Nu finns hon på bibelskolan Equip i Limassol tillsammans med 40 andra elever. De flesta är från Sverige, men här studerar också nio personer från andra delar av världen på den utbildning som startades i fjol av Filadelfiaförsamlingen i Stockholm och Kaggeholms folkhögskola.

Undervisningen sker på engelska.

– Jättebra för mig. Hemma lär vi oss engelska i skolan men får nästan ingen möjlighet att träna språket, säger Anna.

Men, menar hon, viktigast är möjligheten att hon får tid att fördjupa sin kunskap i Bibeln och sin relation med Gud.

– Hemma har jag så fullt upp med engagemanget i församlingen på min fritid, att det ibland är svårt att varva ned och lyssna till Guds röst. Det kan jag här på bibelskolan. Här fördjupas inte bara min kunskap i Bibeln utan också min tro.

Elever på Equip.
Foto: Birger Thureson

 

Att Gud har viktiga uppgifter för henne i framtiden tvivlar hon inte på.

– Jag har tidigare jobbat ett par månader på ett kristet hem för föräldralösa barn i Nairobi, Kenya. Det var oerhört meningsfullt. Möjligen är det en del av min framtid, vi får se. Det finns stora behov bland barnen i Kenya, och bristen på pedagoger är stor.

Grundambitionen är dock att återvända till Naberezjnyje Tjelny och praktisera vad hon lär sig i Limassol. Och att göra det i ett församlingsarbete, som kommunicerar på ett bra sätt med den muslimska befolkningen. Det brinner hon för.

– Jag tror det går att kombinera evangelisation på hemmaplan med insatser i Kenya. Men Gud får leda mig. Får han göra det, då kommer jag rätt. Då blir det bra.

Läs också Kaggeholm och Filadelfia startar bibelskolan Equip på Cypern

MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat