Efter år med guru - Peter lämnade New age för Jesus

Det som började som sökande efter ljus slutade i kompakt mörker. Under många år praktiserade Peter Bengtsson olika tekniker inom New age, men det var först när han fann Jesus som han upplevde friden han längtat efter.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Peter Bengtsson har åkt ända från Lund till Stockholm för att göra intervjun. Han vill gärna dela med sig av sin livshistoria och är ivrig att berätta om tron han fann för åtta år sedan. Dagen till ära är han klädd i en t-shirt som inte gör någon hemlighet av hans religiösa övertygelse: Know Jesus, know peace.

Klädvalet var inte planerat, men t-shirten passar onekligen extra bra i dag. Vårt samtal kommer att handla mycket om frid, det som alla människor på något sätt längtar efter och söker.

För Peter Bengtsson var sökandet närvarande från tidig ålder. Han är född i det som han beskriver som en kulturkristen familj och han minns att hans mamma någon gång berättade att man kunde be till Gud. Men mer än så var det inte.

– Jag var nog vad man skulle kalla andlig. Jag trodde på något större och att det fanns något bortom det vi kunde se och ta på. Och så tänkte jag att allt hörde samman på något sätt.

I början betalade jag mer, men sedan blev det mindre och mindre.

Under uppväxten utvecklades detta aldrig till något mer än funderingar, men när Peter Bengtsson var 20 år och arbetslös aktualiserades tankarna om livets mening.

Peter fick en bok, skriven av en indisk guru, av en kompis och ungefär samtidigt introducerades han för yoga.

– Eftersom yogan gav mig en så bra känsla, tänkte jag att meditation måste vara ännu bättre.

Peter började meditera och via internet fick han kontakt med olika gurus. En av dem, en amerikan, hade han intensiv telefonkontakt med under flera år. Fokus för deras samtal var strävan efter upplysning, enlightenment.

Läs mer: Kristna på plats för att hitta sökare under new age-mässa i Solna

 

Vad innebär enlightenment?

– Det är väldigt svårt att förklara, men man kan säga att det är ett tillstånd utan lidande. Det går inte att intellektuellt förstå säger de som uppnått det.

Peter Bengtssons guru såg sig själv som upplyst och ville hjälpa Peter på samma väg. Men att uppnå enlightenment var inte gratis.

Hur mycket har du betalat för samtalen med gurun?

– Oj, det vågar jag nog inte berätta, då blir mina föräldrar arga. Men det rör sig om flera tusen. I början betalade jag mer, men sedan blev det mindre och mindre. Gurun var generös så han bjöd på många samtal också.

Tyckte du att det var värt pengarna?

– Jag tyckte det då. Det var enda sättet jag kunde få svar på.

Peter svarar kortfattat på frågorna om gurun och är mån om att inte tala illa om sin tidigare vägledare. Han respekterar honom, även om gurun gjorde honom besviken.

– Jag insåg att han levde ett lösaktigt liv som inte passade med min bild av en mästare.

 

På vilket sätt levde han lösaktigt?

Peter svarar motvilligt.

– Han gick till prostituerade.

Guruns tvivelaktiga leverne tillsammans med delar av läran fick Peter Bengtsson att börja tvivla. Det var särskilt idéerna om lidande som skavde.

– Att bli upplyst handlade om att göra sig fri från allt typ av lidande. Där ingick också att förneka skuldkänslor, skam och ånger, vilket jag tycker är en positiv form av lidande. Jag insåg att jag inte höll med om allt som lärdes ut.

Trots tvivel ville Peter Bengtsson ge nyandligheten ytterligare en chans och tänkte att han måste prova ”starkare saker”.

Han svarar ogärna på vad dessa starkare saker innebär med motiveringen att han vill inte göra någon nyfiken. Men sedan säger han att det handlade om non-duality-läran som menar att det egentligen inte finns något jag, utan att objekt och subjekt ska gå upp i varandra.

– Jag vet att det kan låta flummigt, medger Peter.

När Peter Bengtsson först kom i kontakt med New age upplevde han enbart positiva känslor. Det var först efter några år som han började han må dåligt. Allt kändes tomt och meningslös. Hans guru tröstade med att svårigheterna var något han behövde gå igenom för att nå ett högre andligt tillstånd. I ett desperat försök att göra just det uppsökte Peter Bengtsson en ceremoni för ”oneness blessing” – en del av den indiska traditionen kundalini där det sker en energiförmedling som ska skapa kontakt med den egna inneboende gudomligheten.

– Vi satt i en ring, lyssnade på indisk musik och sedan gick en person runt och la händerna på oss. Det var en väldigt stark känslomässig upplevelse, jag började skratta och skaka okontrollerat, berättar Peter.

Men dagen efter var de positiva känslorna utbytta i totalt mörker. Peter Bengtsson drabbades av en psykos, blev inlagd och fick starka mediciner.

Min kollega läste en tidning där rubriken var ”Du blir lurad!”. Jag kände direkt att det var menat till mig.

I psykosens efterdyningar blev tvivlet kring andligheten starkare, men ändå bestämde sig Peter för att åka på en New age-konferens i Frankrike. På flygplatsen hände sedan något som skulle förändra hans liv.

Genom en ingivelse gick han in i flygplatsens kapell och frågade den Gud han inte tänkt särskilt mycket på under de senaste åren om han var på rätt väg. Egentligen förväntade han sig inget svar men när han gick ut från kapellet var den första han mötte en man som bar en t-shirt med texten ”Vänd om!”

– Jag trodde mycket på tecken på den tiden, även om jag i dag förstår att man ska vara försiktig med att lita på dem. Där och då kände jag att det där måste vara mer än en slump. Lite senare hade jag samma känsla när jag satt på jobbet. Jag bad till Gud och på väg tillbaka till min plats läste min kollega en tidning där rubriken var ”Du blir lurad!”. Jag kände direkt att det var menat till mig.

– När jag kom hem från jobbet den dagen hade det kommit en övertygelse i mitt hjärta att detta med Jesus var sant. Jag bad: Jag tror att du sände Jesus för att försona oss. Om du förlåter mig, vilket jag inte trodde att han skulle göra, ger jag dig mitt liv.

Peter Bengtsson lägger handen för ögonen, skakar lätt och börjar snyfta.

– Det var en fysisk kärlek i hjärtat, en stark förlåtelse. Jag brukar inte prata om det här och även om det är många år sedan det skedde är det fortfarande starkt, kommenterar han och torkar bort tårarna.

Efter gudsmötet hemma i lägenheten bröt Peter med sitt gamla liv, slängde nyandliga cd-skivor och böcker och sa upp kontakten med sina gurus. Sedan åtta år tillbaka är han kristen och aktiv i Laurentiistiftelsen i Lund.

Läs mer: Helena gick från new age till kristen tro

 

Hur ser du på New age i dag?

– Jag tror inte att New age är gott, men människor kan få en del positiva effekter av det, om man inte går lika djupt som jag. Att gå på poweryoga på ett gym några timmar kanske inte är så farligt, även om jag aldrig skulle gå på det igen. Det finns också en risk att vissa tekniker blir en inkörsport till mer destruktiva saker. Kundalini är till exempel livsfarligt.

– När jag fann Jesus var det som att mitt sökande tog slut. Nu har jag en relation till Gud, men i New age hade jag aldrig någon relation. Jag känner stor tacksamhet över vad Gud har gjort och jag känner friden som jag så länge sökte. Mitt liv har fått en mening.