Framtida klassiker bland årets strategispel

Spel för den lite mer spelvane. Tvåpersonersvarianten av hyllade 7 Wonders får full pott.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Dagen testar partyspel 
Dagen testar barnspel 
Dagen testar familjespel
 
Dagen testar strategispel

FRAMTIDA KLASSIKER FÖR TVÅ PERSONER

7 Wonders Duel (Lautapelit)

Ålder: Från 12 år. Antal spelare: 2

Betyg: 5 

Spelidé: Ett strategispel där du spelar ut kort från en gemensam uppsättning för att bygga den bästa antika civilisationen. Du kan vinna genom civila medel, överlägsen vetenskaplig utveckling eller militär makt. Spelet är baserad på kritikerrosade 7 Wonders, men anpassat för två spelare.

Så tyckte vi: Ett av de mest avancerade spelen i årets test, och finns ännu inte översatt till svenska. Regelboken är dock välskriven och spelet värt ansträngningen. Det är en intensiv upplevelse för två spelare, med fokus på strategi snarare än socialt umgänge. En framtida klassiker.

Recensent: Jakob Ihfongård

 

TÄRNINGSSMART OCH SNABBT

Nations – the dice game (Lautapelit)

Ålder: Från 14 år. Antal spelare: 1–4

Betyg: 4

Spelidé: Här slår du tärningar med olika symboler för pengar, mat, sten, böcker, vapen som du använder för att köpa brickor som ger dig fler, bättre tärningar, permanenta bonusar och segerpoäng.

Den som har flest segerpoäng efter fjärde rundan vinner spelet.

Så tycker vi: Ett snabbt, smart tärningsspel. Regelboken är onödigt krånglig för ett inte allt för komplicerat spel och finns än så länge bara på engelska.

Men om en spelare lär sig spelet genom regelboken kan hen betydligt enklare lära ut det till de övriga spelarna.

Recensent: Jakob Ihfongård

 

SAMLA CACAO OCH BLI RIKAST I DJUNGELN

Cacao (Lautapelit)

Ålder: Från 8 år. Antal spelare: 2–4

Betyg: 3

Spelidé: Ett spel där du genom att lägga ut brickor samlar in kakaofrukter och säljer dem på marknaden, med målet att bli rikast i djungeln. Du måste skicka dina arbetare till vattenhålet, guldgruvan och templet för ha en chans att vinna – samt se till att inte lämna några öppningar till medspelarna.

Så tycker vi: Cacao påminner om spelklassikern Carcassonne, tyvärr inte till Cacaos fördel. Cacao är inte ett dåligt spel, men enda anledningen till att köpa det är om du spelat Carcassonne så mycket att du tröttnat på det och vill ha något liknande. Annars: Köp Carcassonne.

Recensent: Jakob Ihfongård