Mona Walter går under jorden efter islamkritik

Hoten och trakasserierna har hört till vardagen för Mona Walter sedan hon började kritisera islam offentligt. Men nu känner hon att det gått för långt och letar ny bostad och får hjälp att skaffa ny identitet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Observera: Den här artikeln publicerades den 29 juli 2014. På grund av spridning i sociala medier dyker den ibland upp i mest lästa-listan på Dagen.se igen.

– Jag bestämde mig för att flytta när folk började ringa på dörren.

Mona Walter har nästan vant sig vid hoten som hon dagligen får på grund sin kritik mot islam. Men när hoten och trakasserierna allt mer yttrat sig genom verbala påhopp i hemmet eller på väg till jobbet så kände hon att det gått bortom hennes kontroll.

När Dagen möter henne är hon noga med att det inte ska framgå var hon befinner eller vart hon är på väg att flytta. Nu har hon kontinuerlig kontakt med Säpo och polisen för att hitta en ny bostad och skapa en skyddad identitet.

Mängden hot ökade

Efter att Mona Walter under våren medverkade i ett inslag på SVT:s Västnytt så ökade mängden hot kraftigt och många försökte få henne att sluta kritisera islam. Nyhetsinslaget handlade om problematiken som hon och många andra upplever med att lämna islam och konvertera till den kristna tron.

– Någon har bland annat lagt upp min bostadsadress på en hemsida och uppmanat folk att mörda mig. Jag skrev ut innehållet och visade polisen men de kunde tydligen inte göra något.

Men nu har hoten blivit fler och Mona menar att polisen nu börjat förstå allvaret och rädslan hon känner för att något ska hända.

– De skriver till exempel ”vi ska döda dig” eller ”Al-Shabab kommer döda dig”, säger hon.

Innehåller dödshot

Mona tar fram sin mobiltelefon och visar några exempel på tonläget i de meddelanden hon får till hennes mejl och sociala medier. Hon sparar allt som hon får för att kunna visa polisen.

En del ber henne helt enkelt att sluta uttala sig om islam. Andra mejl är betydligt mer fientliga och innehåller dödshot. Flera meddelanden innehåller grovt sexuellt innehåll.

Blev kristen 2006

Förra veckan skrev hon en debattartikel där hon redogjorde för sin kritiska syn på Koranen och uttryckte även sin besvikelse över integrationsministerns positiva hållning till islam.

Hon tror att flera hot kommer från personer som läst den artikeln.

Hon blev själv kristen 2006. Innan det hade hon lämnat islam och var kritisk all form av religion. Men efter att en släkting berättat för henne om Jesus lånade hon en bibel.

– Jag hamnade direkt i Matteusevengeliet 5:44 där det står ”älska era fiender och be för dem som förföljer er”. Då började jag förstå att Jesus inte gör skillnad på människor.

”Ingenting emot muslimer”

I dag ser hon det som sin livsuppgift att hjälpa muslimer att se kritiskt på sin religion. I synnerhet är det personer från Somalia, som hon själv, som Mona försöker nå ut till.

– Jag har ingenting emot muslimer. Det finns många fredliga och moderna muslimer men de vågar inte kritisera. Problemet är att islam inte tillåter kritik av Koranen, Mohammed eller Allah.

– Jag önskar att fler muslimer kräver att vi ska skilja mellan stat och religion. Vem kan till exempel acceptera sharialagar som tillåter att man stenar kvinnor?

Hotar henne på gatan

Något som blivit vanligare är att människor kommer fram och hotar henne på gatan. Det hände så sent som för två veckor sedan, berättar hon.

– En stor grupp människor kom fram och sa att de kan döda mig när som helst.

Hon berättar även om en man som kom fram på stan och visade ett videoklipp på sin telefon där en islamistisk grupp reciterar Koranen samtidigt som de skär halsen av en man som konverterat från islam och blivit kristen.

– Han sa till mig att ”så här går det för muslimer som blir kristna”.

– När jag tänker på alla som säger att de vill döda mig så känner jag mig livrädd, säger hon.

 

Fakta:

  • Mona Walter har tidigare uppmärksammats i Dagen för sitt engagemang för att nå muslimska somalier.
  • Hon vill att fler muslimer ska våga kritisera islam.
  • Hittills har hon levt utan hemlig adress. Men sedan hoten och trakasserierna ökat senaste månaderna har hon nu bestämt sig för att leva med skyddad identitet.
  • För två veckor sedan skrev hon på Dagens debattsida om hennes kritiska syn på islam. Sedan debattartikeln har hon fått ta emot flera hot.
Lilla Erstagården