Nyheter

Läget för flyktingar i Grekland värre än på mycket länge

Mängder med flyktingar i Grekland, även de med uppehållstillstånd, lever i hemlöshet. Polisen i Aten gör räder mot ockuperade bostadshus. Allt medan nya flyktingströmmar anländer till det hårt prövade landet.

1 av 3

– Just nu finns inte möjlighet att hjälpa alla flyktingar. De får bara akut sjukvård. Människor bor i nylontält, det är brist på filtar. Som läget är nu är det katastrof. Varje dag kommer nya flyktingar och det blir bara mer och mer kaos, säger Eva Andersson från organisationen 2HelpingHands.

Efter att ha sjunkit under de senaste tre åren har antalet flyktingar som tar sig till Grekland börjat öka drastiskt igen. Under augusti anlände drygt 3 000 människor till landet, som alltsedan flyktingkrisen 2015 är fått ta emot över en miljon asylsökande. Bara under september kom över 7 700 personer, enligt siffror från UNHCR, vilket gör att siffran anlända under 2019 nu överstiger 36 000.

Läs även Fartun och ängeln i Hällefors

Ovärdiga förhållanden

Förhållandena i flyktinglägren på de grekiska öarna fortsätter att vara mycket svåra, något som frivilligorganisationer har slagit larm om med jämna mellanrum. Människor bor i tält och containrar, i trängsel och under undermåliga sanitära förhållanden. I förra veckan utbröt en brand i lägret Moria på ön Lesbos och flera tusen människor fick evakueras. Lägret, som byggts för 3 000 flyktingar har hyst som mest uppemot 13 000 människor.

Eva Andersson, 2HelpingHands

Prostitution, droghandel och annan brottslighet ökar till följd av de fruktansvärda förhållandena. Och det kommer nya båtar hela tiden.

Ungefär samtidigt utbröt våldsamma kravaller i Malakasa-lägret i utkanten av Aten. En man dog och åtta skadades allvarligt. 100 personer greps.

– Situationen är väldigt komplicerad, inte minst politiskt. Prostitution, droghandel och annan brottslighet ökar till följd av de fruktansvärda förhållandena. Och det kommer nya båtar hela tiden, säger Eva Andersson.

Svåra spänningar

Även spänningen mellan lokalbefolkningen och myndigheterna å ena sidan, och immigranter å andra sidan har ökat. I Aten har polisen genomförts flera räder mot övergivna bostadshus i stadsdelen Exarcheia som ockuperats av immigranter. Detta efter att Atens nyvalde borgmästare lovat "bringa ordning" i området dit många migranter tagit sin tillflykt och även välkomnats av delar av lokalbefolkningen.

Krisen befaras eskalera ytterligare om Turkiet gör verklighet av sitt hot och öppnar sin gräns mot för de flera millioner flyktingar som finns i landet och hoppas på vidare färd mot Europa. President Recep Tayyip Erdogan hotade i början av september med det om Turkiet inte får EU:s stöd för att skapa en buffertzon i Syrien.

Läs också: Kristen irakier dog efter utvisning från USA

Fler artiklar för dig