09 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Biskopar i USA upprörs över slopad asyllag - “kan drabba hundratusentals barn”

De katolska biskoparna levererar skarp kritik mot ett domstolsutslag om asylskydd och menar att Trumpregeringen ligger bakom.

Den så kallade TPS-lagen (Temporary Protected Status) gav skydd åt flyktingar från El Salvador, Nicaragua, Honduras och Haiti. Efter ett domstolsutslag upphävs skyddet, och detta sänder migranterna ut på en “hjärtskärande väg av osäkerhet och rädsla”, säger den katolska biskopskonferensen i ett uttalande.

Biskopskonferensen och den katolska hjälporganisationen Catholic Relief Service kritiserar i ett gemensamt uttalande domstolens utslag gällande TPS. Biskoparna slår fast att USA inte “får avvisa de enskilda och de familjer som gynnas av TPS”. TPS har bland annat inneburit skydd åt flyktingar från Centralamerika och Karibien. En redan osäker situation i dessa länder har under senare tid förvärras i och med coronapandemin, skriver biskoparna i sitt uttalande.


Skyller på regeringen

Det var 14 september som den nionde appellationsdomstolen i Washington beslutade att skyddet skulle upphäva. Med hjälp av TPS har personer som under en bestämd till flytt från stater som till exempel Nicaragua och El Salvador beviljats ett särskilt uppehållstillstånd i USA.

Om TPS slopas drabbar det, betonar de, hundratusentals människor. Bland de drabbade finns även barn i familjerna, och biskoparna säger att upp till 192 000 barn i familjer från El Salvador tillhör den grupp som efter domstolens beslut kan gå en osäker framtid till mötes. I uttalandet talar biskoparna om “Trumpadministrationens försök att avsluta TPS”, och de säger att hela processen har drivits på av regeringen Trump.

“De är Guds barn”

De betonar att solidariteten med flyktingarna är viktig:

“Vår nation får inte vända ryggen åt dem som skyddas av TPS och deras familjer; också de är Guds barn. Vi är solidariska med dem som skyddas av TPS, de har kommit hit på laglig väg och har arbetat lagligt i USA”. Biskoparna skriver att de hoppas att kongressen nu ska agera och stoppa ett agerande som kan få “katastrofala mänskliga konsekvenser”.


---

Fakta: Kan träda i kraft nästa år

Beslutet från den 14 september kommer inte att träda i kraft omedelbart, men troligen nästa år, skriver Catholic News Service. Domstolens beslut angående TPS har under veckan även kritiserats av flera andra katolska organisationer, bland andra Catholic Legal Immigration Network och Franciskansystrarna i Philadelphia.

---

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar