31 juli 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kristna ledare bestörta över kaoset i USA

Unison kritik mot avgående president Trump med uppmaningar till lugn på gatorna - och en uppmaning till fredligt överlämnande av makten

Kristna ledare runt om i USA fördömer i skarpa ordalag Trumpanhängarnas våldsamma protester i Washington. Rick Warren kallar det “terrorism riktad mot det egna landet”.

Den oväntade stormningen av Kapitolium i onsdags kväll svensk tid, just när ledamöterna i representanthuset och senaten skulle ge ett sista godkännande av Bidens odiskutabla seger i presidentvalet, kritiseras unisont bland kristna ledare i landet, rapporterar Christianity Today. Protesterna gick ut på att Joe Biden skulle ha vunnit valet genom omfattande fusk, ett påstående som underblåsts av president Trump men som avfärdats av domstolar runt om i landet i brist på bevis.

Sydstatsbaptisten Russell Moore fördömer Trumpanhängarnas våldsamma beteende och kallar attacken “omoralisk, orättfärdig, farlig och oförlåtlig” och säger att presidenten måste uppmana sina supportrar att “stoppa den farliga och antikonstitutionella handlingen”. Och pastor Rick Warren beskriver attacken mot den amerikanska demokratins hjärta i Washington som “terrorism riktad mot det egna landet”.

Lugnt och fredligt

Sydstatsbaptisternas ledare JD Greear refererar till kristnas ansvar att ställa sig bakom de demokratiskt valda ledare som sitter i Washington, och uppmuntrade i det kaos som uppstått folket att stödja ett lugnt och fredligt överlämnande av makten mellan Trumpadministrationen, som lett landet i fyra år, och den nya politiska ledningen med den tillträdande presidenten Joe Biden.

På sociala medier är fördömandet av det som skett brett oavsett kyrko- eller samfundstillhörighet. Att ta lagen i egna händer är inget som amerikaner i gemen accepterar, går det att utläsa av de kommentarer som getts i olika kanaler. Och den som framför allt pekas ut som ansvarig är den avgående presidenten Trump, som vägrar se sig besegrad, trots att inga bevis har gått att hitta som pekar på att ett valfusk förekommit.

Många amerikaner som tar till orda, och det gäller både republikaner och demokrater, efterlyser en inställning som inte är beroende av partitillhörighet utan på enighet och sammanhållning för att inte spä på de skiljaktigheter som finns i USA, där inte minst de ekonomiska klyftorna har ökat de senaste åren. En som stämmer in i den kören är pastor Greg Laurie, en av president Trumps förtrogna. Han skriver på Twitter: “Vill ni vara med – demokrater och republikaner – i en bön för Amerika?”.

Presidenten är ansvarig

Bönen lyder: “Be för fred på våra gator, för beskydd och om visdom för våra ledare”. Hur många som skriver under på den bönen är oklart, men Albert Mohler, rektor på Sydstatsbaptisternas teologiska seminarium och som länge backat upp Trump i hans politik, har avstått från att stödja presidenten i dennes upprepade påståenden om valfusk. Mohler lägger hela ansvaret för det som nu hänt på den sittande presidentens axlar.

“President Trump är ansvarig för detta kaos” är Mohlers korta och koncisa analys av läget.

Att det dröjde sent onsdag kväll svensk tid innan president Trump uppmanade sina anhängare att avbryta och åka hem, har bidragit till den kraftiga kritik som nu riktas mot honom. Samtidigt som han gjorde så avstod han inte från att upprepa sina påståenden om att valet är stulet och i sitt tv-tal, medan flera demonstranter fortfarande olagligt befann sig inne i Kapitolium, riktade Trump sig direkt till sina anhängare med orden “vi älskar er, och ni är mycket speciella”.

---

Fakta: Detta har hänt

  • Strax efter lunch i onsdags, lokal tid, stormade hundratals demonstranter Kapitolium i Washington.
  • Dessa är anhängare till president Trump och hävdar att han vann valet den 3 november.
  • Flera av anklagelserna har tagits upp av domstolar, alla har slagit fast att något systematiskt fusk inte har förekommit.
  • Under demonstrationen tog sig några demonstranter in i Kapitolium, utan att polis och säkerhetsstyrkor kunde stoppa dem.
  • Där inne höll ledamöter i representanthuset och senaten på med att godkänna resultatet i presidentvalet.
  • Normalt brukar detta vara en formalitet, men så blev den inte den här gången.
  • Arbetet avbröts när tumultet bröt ut i och utanför byggnaden, som räknas som hjärtat av USA:s demokrati.
  • Fler än 50 personer greps, varav en handfull var beväpnade, och flera fördes till sjukhus.
  • Tillträdande presidenten Joe Biden talade under kvällen och kallade händelsen “en attack mot vår demokrati”.

---

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar