17 oktober 2021

En tidning på kristen grundUtrikes

Fyra döda i USA-kaos – men nu är Biden vald

Våldsamma anhängare till USA:s president Donald Trump stormade Kapitolium i Washington DC på onsdagen.
Kaos och våldsamheter drabbade hjärtat av USA:s demokrati då president Donald Trumps anhängare stormade Kapitolium i Washington DC, där kongressen var i färd med att godkänna Joe Bidens valvinst. Här är en sammanfattning av vad som hänt.

USA — Strax efter lunch på onsdagen, lokal tid, stormade hundratals demonstranter – anhängare till den avgående presidenten Donald Trump – Kapitolium.

Fyra personer dog i samband med våldsamheterna. En av dem, en kvinnlig demonstrant, sköts inne i parlamentsbyggnaden. Ett antal personer ska dessutom ha förts till sjukhus.

Protesterna skedde med anledning av att ledamöter i representanthuset och senaten skulle ge ett formellt godkännande till resultatet i presidentvalet – ett arbete som avbröts när kaoset uppstod i Kapitolium. Ledamöter evakuerades från byggnaden eller låstes in i sina rum.

Ett utegångsförbud infördes från klockan 18, lokal tid, och ska gälla till klockan 6 på torsdagsmorgonen.

Efter att under flera timmar ha rört sig fritt i och runt Kapitolium ingrep polis i en gemensam insats mot demonstranterna. Över 50 personer greps, varav en handfull var beväpnade, enligt polisen.

Tillträdande presidenten Joe Biden talade under kvällen och kallade händelsen för "en attack mot vår demokrati". Han uppmanade också president Trump att kliva fram för att lugna demonstranterna.

President Trump manade kort därefter till lugn i ett kort, inspelat tal från Vita Huset-området. Samtidigt upprepade han sitt budskap om grovt valfusk och sina maningar om att inte låta "motståndarna" ta över makten.

Twitter, Facebook och Instagram har låst presidentens konto, med motiveringen att hans inlägg riskerar att bidra till att öka risken för våld.

Flera världsledare fördömer händelserna i Washington DC. Även flera republikaner har kritiserat det som hänt.

Vid 02-tiden, svensk tid, återupptogs omröstningen om delstaternas elektorsröster.

Vid 09.30-tiden svensk tid hade tillräckligt många elektorsröster godkänts för att Joe Biden ska kunna sväras in som landets näste president senare i januari.

Tidningarnas  Telegrambyrå

TT

TT är Sveriges största nyhetsbyrå.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar