Nyheter

Dagenreporterns bild av nedsläckt kyrka men tänt gym väckte engagemang

När Jacob Zetterman en kväll såg det upptända gymmet på nedervåningen och den nedsläckta kyrkan ovanpå skyndade han hem efter kameran. Bilden, som blivit en viral succé, illustrerar med all önskvärd tydlighet hur olika coronarestriktionerna drabbar skilda verksamheter.

I sitt arbete som reporter på Dagen har Jacob Zetterman skrivit åtskilliga nyhetstexter om hur restriktionerna för att stoppa covid-19 på olika sätt drabbar befolkningen. Bilden från Hagsätra centrum med Svenska kyrkans tomma lokal ovanpå ett välbesökt gym lade han ut på sitt Twitterkonto med texten:

På den nedre våningen, där det är tänt, får 75 personer samlas. För det är ett gym. På den övre våningen, där det är släckt, får 8 personer samlas. För det är en kyrka.

Nått 270 000 personer

Reaktionen lät inte vänta på sig. Gillande, delningar och kommentarer började strömma in och så här långt har mer än 270 000 personer nåtts av bildens budskap.

Samma känsla av orättvisa som bilden förmedlar finns hos många inom kristenheten och Jacob Zetterman hade knappt hunnit skicka ut sitt personliga inlägg förrän Sveriges kristna råd offentligt protesterade mot myndigheternas inkonsekventa coronarestriktioner. Förmodligen hade de inte sett bilden när de i ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind krävde att åttaregeln avskaffas till förmån för kvadratmeterregeln.

Om kulturministern sett Jacob Zettermans bild kanske det påskyndar SKR:s bönesvar. En bild säger mer än tusen ord, eller vad säger ni?

Fler artiklar för dig