Nyheter

Göteborgskyrka blir tillfällig “hoppborg”

Församlingsherde: Vi vill att folk ska haja till

En och annan göteborgare har kanske funderat på om Annedalskyrkan ska bli en nöjespark. Men Liseberg kan andas ut – banderollerna med texten HOPP och BORG på kyrktornet handlar om något helt annat.

Annedalskyrkan syns klart och tydligt om man åker bil eller spårvagn längs Dag Hammarskjöldsleden eller om man promenerar i den östra delen av Slottsskogen. Men många göteborgare tänker ändå inte på att kyrkan, som byggdes 1908–1910, existerar och nu har Annedals församling bestämt sig för att göra något åt saken.

Nyligen sattes två banderoller upp på kyrktornet. På den ena står det “hopp” och på den andra “borg”. Det finns även hänvisningar till två bibelställen, dels Romarbrevet 15:13, dels Psaltaren 31:4.

– Vi vill att folk ska haja till, säger församlingsherde Manilla Okomdal Nordanstig till Göteborgs-Posten.

Sitter uppe en begränsad tid

Hon förklarar att orden “hopp” och “borg” har valts för att de illustrerar vad kyrkan, Gud och Jesus betyder för många.

– Många tycker att det är tryggt och bra att kyrkan finns i samhället, något som består när tillvaron vacklar. Den är också en tillflyktsort för dem som behöver någonstans att ta vägen. Kyrkan har många gånger varit ett skyddsrum i tid av oro och krig.

Manilla Okomdal Nordanstig tillägger att texten även passar bra i sommarlovstider – kyrkan vill gärna rikta sig mot barn och unga – men banderollerna kommer bara att sitta uppe en begränsad tid.

Fotnot: I Romarbrevet 15:13 står det “Må hoppets Gud fylla er tro med all glädje och frid och ge er ett allt rikare hopp genom den heliga andens kraft”. I Psaltaren 31:4 står det “Ja, du är min klippa och min borg. Du skall leda och styra mig, ditt namn till ära”.

Fler artiklar för dig