Nyheter

Pingstförsamling med fem aktiva medlemmar får nystart

Stipendium från nätverket Älska Norrland möjliggör nya verksamheter för evangelisterna Cathrine och Håkan Lindh

“Vår bön är att någon tar över det vi påbörjat” – det var rubriken när Dagen för två år sedan skrev om den lilla pingstförsamlingen i Arvidsjaur. Sedan en tid har bönesvaret kommit i form av två nya församlingsledare.
– Det är fantastiskt vad Gud gör där, säger Håkan och Cathrine Lindh.

HUSBONDLIDEN. För två år sedan skrev Dagen om att pingstförsamlingen i Arvidsjaur förlorade sitt pastorspar på grund av en flytt söderut. Nu vädrar den lilla församlingen ny morgonluft. Håkan och Cathrine Lindh ser fram emot att fortsätta som evangelistpar på deltid.

– Gud har alltid någon ny plan, säger Cathrine Lindh, som tidigare jobbade som föreståndare för Lp-verksamhetens Deborahuset i Skellefteå, innan det lade ner.

– Församlingen har inte många aktiva medlemmar, men vi märker hur nya människor söker sig till kyrkan.

Ett projekt som de tidigare evangelisterna, Håkan och Therese Nylander, hade påbörjat i församlingens regi och som makarna Lindh har fortsatt med är “Matkassen”. Det innebär att butikerna skänker överbliven mat som sedan delas ut till människor som behöver och vill ta emot hjälp.

– Men ett problem som vi såg direkt var att folk bara kom in, tog sin kasse och gick, säger Håkan Lindh.

– Vi började med en ny ordning som går ut på att vi sjunger tre lovsånger som folk kan få sjunga med i, vi fikar tillsammans, har en andakt, och sedan är det dags för utdelningen av kassarna.

De märkte hur människor till en början var lite avogt inställda till sångerna och andakten, men att det med tiden har kommit att bli ett välkommet inslag.

– Vi började få höra om bönesvar: “Min syster blev frisk” och “Luleå vann!”. Det var plötsligt inte lika viktigt med matkassen längre utan de kom för gemenskapen. Det var jätteroligt!

Församlingen växer

Från att ha varit en liten kärntrupp är det nu upp till 40 personer som allt mer regelbundet kommer till församlingens verksamheter under veckan.

Det är nämligen inte bara utdelningen av Matkassen som lockar folk till kyrkan under veckan. Utöver söndagens gudstjänster har man även bibelstudium, för dem som är nyfikna på vem Jesus är.

– I samband med matkassen har det kommit muslimer som blivit nyfikna på vem Jesus är. Så vi frågade styrelsen om vi kunde börja med bibelstudium där vi tillsammans får läsa om Jesus och diskutera alla de frågor som kan komma upp, säger Cathrine Lindh.

Hon gläds särskilt över att den lilla kärntruppen i pingstförsamlingen och de nya, sökande människorna, får mötas till gemensamma samtal. Många av de nya är människor som oftast inte kommer till kyrkan – människor som lever lite i marginalen.

– Jag känner att det är jätteviktigt att nå ut till den här målgruppen, säger Cathrine och Håkan fortsätter:

– Det kan handla om missbruk, psykisk ohälsa, men det kan också vara människor som bara är ensamma och söker en gemenskap, säger han och berättar om den gamle sjömannen som hittat till kyrkan och som bett Håkan tonsätta en dikt han skrivit.

– Det har jag också gjort, och den sjunger vi nästan vid varje tillfälle, skrattar Håkan.

utdelning

Nyfikenhet tog över

Cathrine i sin tur berättar om en muslimsk kvinna som först försökte komma precis vid utdelandet av kassarna, för att slippa sången och andakten. Men hon började lyssna allt mer och kommer nu till torsdagarnas bibelstudium.

– Vi frågade henne om hon ville bli frälst, om hon vill tro på Jesus. “Ja”, sa hon medan tårarna rann. Det har blivit ett förvandlat liv.

Till hösten ska konceptet med matkassarna börja även i Sorsele pingst, som ligger åtta mil från Arvidsjaur.

– Tanken är att vi är där på förmiddagen med matkassarna, sen åker vi till Arvidsjaur för att ha bibelstudium och på kvällen tänkte vi att man kunde ha öppet kafé, så kan även ungdomar känna att de kan komma dit och hänga, säger Håkan.

– Vi kan vara hur trötta som helst när vi far dit en torsdag, men när vi far därifrån är vi fyllda av glädje. Det är kolsyra! säger Cathrine Lindh.

---

Fakta: Pingst Arvidsjaur

  • För två år sedan slutade Therese och Håkan Nylander som pastorspar.
  • Nu har Håkan och Cathrine Lindh börjat på deltid som evangelistpar, med gudstjänst en gång i månaden, utdelning av matkassar och bibelstudium varje vecka.
  • Finansieringen står nätverket Älska Norrland för.
  • Håkan Lindh var tidigare politiker; oppositionsråd i Skellefteå. Cathrine var föreståndare för Deborahuset som hölls i Lp-verksamhetens regi.
  • Matkasseprojektet i Sorsele kommer att stöttas av Lp Lappland.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig