Nyheter

Kraftig kritik mot påvens Kuba-vänliga ord

Påve Franciskus uttalanden om Kuba har kritiserats kraftigt av oppositionen i landet, och religiösa ledare kräver frigivning av politiska fångar i landet. Jesuitpatern David Pantaleon som är verksam i Kuba hör till de kritiska rösterna, och han hotas nu av utvisning.

Påve Franciskus uttalanden för några veckor sedan om Kuba har mötts av starka reaktioner. Han sa i intervjun i det mexikanska USA-baserade TelevisaUnivision bland annat att han “älskar det kubanska folket” och att han själv har en “mänsklig relation till Raúl Castro” (Kubas tidigare kommunistiske president). Påven talade också om Kuba som en “symbol” med “en storslagen historia”. Han säger också att han står nära de kubanska biskoparna, skriver katolska tidskriften Signum.

“Symbol för avkristning och död”

En av kritikerna är Kristina Arriaga, tidigare medlem i FN:s kommission för mänskliga rättigheter och vice ordförande i USA:s internationella kommission för religionsfrihet. Hon skriver i en debattartikel publicerad i Religion News Service att hon beklagar att påvens uttalande inte väckte en större kritikstorm. Hon konstaterar att de kubanska katolikerna nog inte håller med påven, och pekar på de tiotusentals katoliker som under ett repressivt styre har torterats och dödats.

Arriaga citerar Rosa María Payá, som är en av de kritiska katolikerna och leder rörelsen “Cuba Decide” (Kuba bestämmer). Payá kommenterar på sociala medier påvens uttalanden:

“Ja, den kubanska regimen är en symbol. En symbol för arrogans, girighet, avkristning och död”, konstaterar hon.

Kräver frigivning av fångar

Sommaren 2021 hölls stora demonstrationer mot den kubanska regimen, protester som möttes med fängslanden och tortyr. Trots detta gick kubaner ut i fredliga protestmarscher även i sommar.

Jesuitpatern David Pantaleon hör också till de kritiska rösterna. Pantaleon är liksom påve Franciskus jesuit och ordförande i Religionsgemenskapernas konferens (CONCUR). Organisationen har krävt frigivning av de demonstranter som greps i samband med de sociala protesterna i mitten av 2021, och konstaterar att det i dagsläget finns 700 personer i fängelse. En annan organisation, Prisoners Defenders, räknar med att det finns mer än 1000 politiska fångar på ön.

Nu har David Pantaleons visum inte förlängts, vilket troligen innebär att han måste lämna Kuba.

---

Fakta: Enpartistat

  • Kuba är en socialistisk enpartistat, och bara det kommunistiska partiet får verka i landet.
  • Fidel Castro var president fram till 2006, när han överlät makten till sin bror Raúl Castro.
  • Staten utövar stark kontroll över religiösa samfund. Majoriteten av kubanerna är romerska katoliker.

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar