Nyheter

Risk för minskat bistånd oroar: ”Sverige tappar sin roll som generös aktör”

FN:s assisterande generalsekreterare och Erikshjälpens generalsekreterare är kritiska

Moderaterna och Sverigedemokraterna kan komma att sänka biståndet.
– Olyckligt att välfärden i Sverige, som är bland de rikaste, ställs mot de fattigaste länderna, säger Daniel Grahn, generalsekreterare för Erikshjälpen, i en intervju med Sveriges Radio.

Om Sverigedemokraterna och Moderaterna får igenom sin biståndspolitik riskerar biståndet att skäras ner. Moderaterna vill sänka det med en tredjedel och Sverigedemokraterna vill sänka det till hälften.

– Just nu, med ökad fattigdom, polarisering och osäkerhet runtom i världen, samtidigt som vi måste hantera internationella förhandlingar, så är internationellt samarbete och bistånd viktigare än någonsin, säger Ulrica Modéer, assisterande generalsekreterare för FN och tidigare verksam i Miljöpartiet, till Sveriges Radios Ekot.

Hon menar att världen har en omfattande migration att ta hänsyn till, utöver klimatförändringar och förmodligen kommande pandemier.

Daniel Grahn, Erikshjälpen, under Musikhjälpen 2021.

”Sverige tappar sin roll som generös aktör”

Moderaterna och Sverigedemokraterna menar att pengarna till bistånd kan användas till något bättre i Sverige. Men hjälporganisationerna håller inte med.

– Vi som jobbar med den här typen av utmaningar som vi ser runtom i världen är bekymrade för att Sverige tappar sin roll som generös aktör i många internationella svåra frågor. Där har Sverige spelat en avgörande roll för människors liv på olika sätt, säger Daniel Grahn, generalsekreterare för Erikshjälpen och tidigare chefredaktör på Dagen, till Ekot.

Han är bekymrad över att Sverige fokuserar mer på fiender, krig och upprustning, samtidigt som man tappar sitt solidaritetstänk. Han menar också att det är olyckligt att välfärden i Sverige, som enligt Grahn är bland de absolut rikaste länderna i världen, ställs mot de fattigaste.

---

Fakta: Biståndet framöver

  • Både Liberalerna och Krisdemokraterna stödjer enprocentmålet och ett starkt bistånd, till skillnad från Moderaterna och Sverigedemokraterna som vill att det ska sänkas.
  • Tidigare har målsättningen för Sverige varit att en procent av bruttonationalinkomsten ska avsättas för internationellt bistånd. Sverigedemokraterna vill sänka det målet till 0,7 procent för att sedan sänka det ännu mer. Moderaterna vill avskaffa enprocentmålet helt.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig