Nyheter

Svårstavat helgfirande väntar i morgon

I dag skriver vi Kristi himmelsfärds dag men det är bevisligen inte alla som kollat i almanackan när de försökt kommunicera vad som gäller för detta datum.

Det är svårt att inte dra på munnen när man läser de skyltar om denna kristna helgdag dyker upp i sociala medieflödet. En affär förkunnar att man håller stängt på Christi himmelfart medan någon annan förkunnar att de har öppet denna Krisihimmelfärdsdag. Krister himmelsfärds dag är butiken stängd trumpetar en tredje affär ut medan en järnaffär frankt meddelar att det är öppet 9–15 på Kristihimmels färsdagen.

Man kan fundera över hur alla dessa felskrivningar kommer sig. Hade skribenterna använt ett ordbehandlingsprogram på datorn skulle förmodligen rättstavningsprogrammet ryck in och rättat. Men å andra sidan försöker mitt rättstavningsprogram bara rätta till en av ovanstående fyra felaktigheter, så det är tydligen ingen garanti. Dessutom hjälper det ju föga när man textar för hand.

Få som vet vad det innehåller

Troligaste förklaringen till att felen passerat är väl ändå att detta är ett utslag av sekulariseringen. Förmodligen är det få nuförtiden som vet att Kristi himmelsfärd är en högtid som alltid firas 40 dagar efter påsk, till minne av att Jesus lämnade jorden och rycktes upp till himlen i sina lärjungars åsyn. Och vet man inte hur det egentligen förhåller sig, är det troligt att man inte heller reagerar när det blir fel.

Än så länge står det rätt i almanackan i alla fall. Man får vara glad för det lilla.


Fler artiklar för dig