Inrikes

KD:s nya toppkandidat ville ställa upp för M

Kristdemokraternas föreslagna toppnamn inför EU-valet, Alice Teodorescu Måwe, hörde av sig till Moderaterna om att kandidera för dem inför årets val, bekräftar KD. Den tidigare toppkandidaten Sara Skyttedal petades för sina kontakter med ett annat parti.

Teodorescu Måwe skriver i en kommentar till TT: ”Det stämmer att jag hörde mig för till en person inom Moderaterna om hur deras nomineringsprocess såg ut. Jag hade då tidigare haft uppdrag som tjänsteman åt partiet och har alltid varit intresserad av EU-politiken. Detta har jag också redogjort för till Kristdemokraterna.”

Den tidigare toppkandidaten Sara Skyttedal (KD) föreslås petas från posten på grund av kontakter hon tagit med Sverigedemokraterna. Vallistan är dock inte spikad utan ska fastställas i februari.

Enligt Expressen, som var först med att rapportera om kontakterna, var inte Moderaterna intresserade av Teodorescu Måwe eftersom man inte ville rucka på sina egna toppnamn.

Tidningen uppger också att Måwe undersökte möjligheterna att hamna på M:s lista även inför EU-valet 2019.

KD:s partisekreterare Liza-Maria Norlin skriver i en kommentar till TT att Alice Teodorescu Måwe varit väldigt öppen gentemot partiet om hennes tidigare uppdrag hos Moderaterna och att hon också uttryckt intresse att kandidera för dem till EU-valet.

“Det är i sig inte konstigt att man hör sig för inom det parti man har eller har haft koppling till.”

Fler artiklar för dig