Nyheter

22-åringen erkänner att han stal regalierna

22-åringen som åtalades för att ha stulit regalierna från Strängnäs domkyrka erkänner nu brottet. – Det är jag som begått stölden, säger han enligt SVT Nyheter.

1 av 2

I dag fredag är sista rättegångsdagen mot den unga mannen som åtalats för att ha stulit regalier till ett värde av 65 miljoner kronor från Strängnäs domkyrka. Mannen har tidigare nekat till brottet men på rättegångens sista dag valde 22-åringen att erkänna.

– Det är han som har utfört stölden. Det ska inte rubriceras som ett försök, säger mannens advokat Johan Eriksson.

Har säkrat dna

Under torsdagen lämnade åklagare i fallet, Reena Devgun, in kompletterande bevis till tingsrätten. Nämligen att man hittat dna på regalierna som kan härledas till 22-åringen.

Läs mer: DNA hittats på stulna regalier

– Resultaten för undersökningen talar extremt starkt för att dna:t kommer från XX om man bortser från möjligheten att det kommer från en nära släkting, säger åklagare Reena Devgun, rapporterar SVT Nyheter.

Kraftiga skador

Under gårdagen kom rapporter om att två av regalierna hade kraftiga skador. Det gyllene riksäpplet har delats på mitten och Karl IX:s begravningskrona har tryckts ihop ovanifrån. På grund av skadorna menar experter att värdet på regalierna har sänkts med flera miljoner.

Enligt SVT Nyheter menar advokat Johan Eriksson och 22-åringen att skadeståndskravet på 65 miljoner kronor är för högt eftersom försäkringsvärdet skrivits ner.

Läs även: Ytterligare en person anhållen för domkyrkokuppen

Fler artiklar för dig