21 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

23 attacker mot kristna i Indien under julen

Av rädsla ska julfirandet ha ställts in på flera platser, efter hot från hindunationalister.

23 religiöst motiverade attacker mot kristna ska ha skett i Indien i samband med julfirandet. Så sammanfattar den kristna organisationen ICC (International Christian Concern) högtiden som vi precis passerat.

– Det här har varit en av de mest våldsamma jular för kristna i Indien, summerar William Stark, från ICC, och pekar ut hindunationalistiska grupper för hot och våldsamheter.

Även sekulära medier har rapporterat om attacker och hot mot kristna, exempelvis brittiska the Guardian, som i en artikel beskriver hur extrema hindugrupper med våld saboterar julfirandet, som på flera platser ställts in på grund av rädsla för attacker.

Styrs av hinduiskt parti

Kristna har blivit en alltmer utsatt minoritet i Indien, och flera bedömare menar att det beror på att Indien sedan några år tillbaka styrs av det hindunationalistiska partiet BJP. Under dess styre har mer militanta hindunationalistiska grupper flyttat fram sina positioner, och främst har det inneburet en konfrontation med landets stora muslimska minoritet.

Men även kristna blir alltmer kringskurna, och utsätts allt oftare för hot från hindunationalistiska grupper, inte minst anklagelser om oetisk mission, och att tvinga fattiga att konvertera.

– Men kyrkorna är väldigt försiktiga för att inte kunna anklagas för tvångskonvertering, säger en man som har nära kontakter med kristna i Indien, då Dagen nyligen var på plats i Indien.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar