Alla nior får Hédi Frieds bok om Förintelsen

– Den enda möjligheten att rädda demokratin är att arbeta långsiktigt och där är ungdomen väldigt viktig, säger den nu 94-åriga överlevaren från Förintelsen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Alla landets högstadieskolor får en klassuppsättning pocketböcker av Hédi Frieds "Frågor jag fått om Förintelsen" inför hösten.

"Vad var det bästa med Förintelsen?" frågade en elev en gång Hédi Fried. Hon blev konfunderad, och svarade att inget var bra. Samtidigt mindes hon efter frågan en upplevelse från tiden i lägret.

Hittade björklöv

Hon skulle skura SS-soldaternas baracker och togs till ett område där det växte levande björk. Inne i lägret fanns ingen grönska. Hon lyckades smuggla in björklöv i klädfållen och munnen och kunde visa de andra: världen utanför fanns kvar.

"Det är viktigt att ställa frågorna, frågorna är nästan viktigare än svaren", har Hédi Fried sagt till de elever som hon träffat under sina skolbesök runt om i landet.

Läs även: Berättar om Förintelsen – får pris av Bindefeldt

 

Hédi Fried deporterades till Auschwitz tillsammans med sin familj. Föräldrarna gasades ihjäl. Hédi Fried och hennes syster överlevde, och kom till Sverige år 1945 med Röda korsets bussar.

Kunskap viktig

Här i Sverige har hon sedan 1980-talet föreläst på högstadieskolor och berättat om sina upplevelser under kriget och i Auschwitz.

Hennes bok distribueras nu till skolorna tillsammans med en lärarhandledning i ett utskick som finansieras av bokförlaget Natur & Kultur, företagskoncernen Axel Johnson samt Forum för levande historia, skriver TT.

Hédi Fried säger att boken kan läsas från sjätte klass. Hon säger att när hon kom till Sverige var det inte särskilt många som var intresserade av det som hänt under kriget.

– Det är svårt att ta till sig. Vem kan tro att levande människor kan bringas om livet bara för att de tillhör en annan grupp?

– Det är bara kunskap, kunskap, kunskap som hjälper och därför hoppas jag att den här boken blir läst och mottagen.

Läs även: Minnet är alltför kort