Amerikansk pastor frisläppt efter dom

Pastor Andrew Brunson, som varit frihetsberövad i Turkiet i två år, är fri. På fredagen dömdes han till tre års fängelse, men har enligt domstolen avtjänat sitt straff.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När rättegången mot Andrew Brunson i Turkiet återupptogs yrkade åklagaren på tio års fängelse, samtidigt ansåg åklagaren att pastorn inte längre skulle behöva sitta i husarrest.

Men domen stannade på drygt tre års fängelse. Och domstolen konstaterade att han inte behöver avtjäna straffet bakom galler eftersom han greps i oktober 2016 och varit frihetsberövad sedan dess. Sedan i juli har Brunson, som drivit en kyrka i Izmir i västra Turkiet, suttit i husarrest i väntan på nästa steg i rättsprocessen.

När domen föll grät pastorn av glädje.

– Jag är en oskyldig man. Jag älskar Jesus, jag älskar Turkiet, sa han strax före domstolens beslut.

Läs även: ”Andrew Brunson längtar efter att få krama sina barn”

 

Nekar till anklagelser

Pastorn har anklagats, mot sitt nekande, för samröre med bland annat Gülenrörelsen – ledd av predikanten Fethullah Gülen, bosatt i exil i USA – som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för kuppförsöket sommaren 2016.

Nu har han lämnat Istanbul och är tillbaka i hemmet i Izmir.

USA har erbjudit att flyga Brunson till USA i ett militärflygplan och president Donald Trump twittrade strax efter frisläppandet:

"Pastor Brunson släpptes precis. Kommer att vara hemma snart".