Biskop kritisk mot giriga fotbollsklubbar

Fotbollsklubbarna i England blir allt rikare samtidigt som deras anställda tvingas leva på svältlöner. Nu får det vara nog, anser en katolsk biskop.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Premier League hade premiär den gångna helgen. Som vanligt har pengarullningen nått nya höjder under sommarens transfercirkus.

Spelare har köpts och sålts för miljardbelopp, nya sponsorer har kommit in som gör klubbarna allt rikare och ökar värdet på vad många anser vara världens bästa fotbollsliga.

Miniminivå hålls inte

Men alla får inte del av kakan. Enligt Citizens UK tjänar 42 procent av de anställda i fotbollsklubbarna under den miniminivå som rekommenderas av den brittiska regeringen.

Läs också: Tränare på hög nivå – i ande, Klopp och själ

Det gäller till exempel städpersonal och de som ser till att mycket av det praktiska på matchdagar fungerar som det ska, skriver premier.org.

– Klubbarna i Premier League har haft många år på sig att höja lönerna för dessa grupper. Men nu börjar en ny säsong igen utan att något hänt, konstaterar Matthew Bolton på Citizens UK.

Fyra klubbar gör rätt

Sexton av klubbarna i Premier League betalar lägre löner än vad de borde. Endast fyra klubbar i högsta ligan - Chelsea, West Ham, Everton och förra årets ligatvåa Liverpool - gör som de borde.

Läs mer: Fifa förbjuder kristen tro på fotbollsplan – ”omöjligt”

Det är inte okej, anser John Arnold, katolsk biskop i Salford utanför Manchester. Han kräver mer av klubbarna:

– Klubbarna har tappat kontakten med hur vanligt folk, hur arbetare och deras familjer, lever i dag, ryter han.

Måste ta ansvar

Även om minimilönenivån är en rekommendation och inte ett krav borde klubbarna göra betydligt mer för de som har det sämst:

– Det civila samhället klarar inte ensamt att utrota fattigdomen. I det arbetet behövs också de välbeställda klubbarna och deras ägare. De måste också ta sitt ansvar, säger John Arnold.

En av de klubbar som handlat spelare för mest pengar den här sommaren är Manchester United.

Klubben, som har många fans i Sverige, betalade 80 miljoner pund eller cirka 800 miljoner kronor, till Leicester City för Harry Maguire. Det är världsrekord för en försvarsspelare.

Corona och kyrkorna
Hur blir det med Nyhemsveckan, Torpkonferensen och alla de andra kristna konferenserna i sommar?
Foto: Malina Abrahamsson/Johannes Ottestig
Foto: Malina Abrahamsson/Johannes Ottestig
Att hålla modet uppe i isoleringen
Coronakrisen
Pingstkyrkan i Falköping.
Foto: Emanuel Ström
Foto: Emanuel Ström
Dokument
Jonas förbereder sig för innebandyträning med kompisarna i Uppsala Life IF:s P10, pojkar födda 2009/2010. Tidigare spelade han pingis. Klubben har en innebandyskola från förskoleålder till årskurs 2.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo