Brasiliens Bolsonaro avskedar filmchef – vill främja ”kristna värden”

Chefen för filminstitutet Ancine har sparkats, tillsammans med hela styrelsen. Bolsonaro vill ersätta sparkade Christian de Castro med en frikyrklig chef, som ”kan recitera 200 bibelverser och bär en bibel under armen”.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Brasiliens president har retat upp sig på en film som handlar om en kvinna som tjänar pengar på att sälja sex till män. Filmen "Bruna Surfistinha" har fått statligt filmstöd. Nu har Jair Bolsonaro avskedat filminstitutets chef, och också hela institutets styrelse, skriver flera svenska medier. Presidenten har gjort sig känd som en stark kritiker av det han kallar "genusideologi", och nu vill han stoppa filmer som torgför denna ideologi eller på annat sätt inte lever upp till presidentens krav på moral.

Tar bort hbtq-innehåll

Redan tidigare, i augusti, meddelade Bolsonaro att stödet till filmer och tv-program med hbtq-innehåll skulle strypas. Projekt som återspeglar "familjevärderingar" ska i stället värnas.

Enligt Dagens Nyheter ska filminstitutet Ancine i framtiden grundas på "kristna värderingar".

 

”När vi inte åker iväg till en lägergård långt borta, utan håller oss hemma kan fler barn vara med. Dels blir det ofta billigare att vara hemma, och dels kan barn som bara råkar se att något händer trilla in spontant”, säger Julia Adolfsson på Frälsningsarmén om att arrangera barnläger i coronatider. 
Foto: Marina Lakotka
Foto: Marina Lakotka