Busch Thor kritiserar C-beslut om ensamkommande

Lagen är vilseledande, säger KD-ledaren, som beklagar att Centerpartiet sa ja till regeringens proposition om ensamkommande.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Efter många om och men sa till slut Centerpartiet ja till regeringens lagförslag att ge ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige via gymnasiestudier. Därmed splittrar de Alliansen i frågan, och KD-ledaren Ebba Busch Thor är kritisk.

– Jag är lite förvånad ändå, säger hon till Dagen.

– Det här är en stor och viktig fråga, men jag menar att det är viktigt att stå upp för asylrätten och att de som har skyddsbehov ska få stanna.

Hon menar att har man fått avslag på sin asylansökan, oftast i flera instanser, då måste man lämna landet.

Läs också: Centerpartiet säger ja till lag om ensamkommande


Centerpartiets Annie Lööf medgav att lagförslaget inte är perfekt, men tryckte på att det var medmänskligt att säga ja.Kan du förstå hennes resonemang?

– Absolut. Det är otroligt många som varit engagerade i den här frågan och det har gjorts otroliga insatser för att hjälpa medmänniskor som hamnat i en svår situation i livet. Jag ser och förstår den svåra situationen som de ensamkommande är i, säger Ebba Busch Thor.

– Men om man vill stå upp för människovärdet är det omoraliskt att vilseleda människor att tro att de får stanna i Sverige permanent. För det är inte vad den här lagstiftningen innebär.

Ebba Busch Thor: Ytterligare år av ovisshet

Enligt KD-ledaren innebär det här däremot att de unga männen som berörs kommer att sväva i ovisshet i ytterligare några år, då lagen inte garanterar dem att få stanna, bara ger dem en ny chans.

– Det är anledningen till att vi säger nej, och att vi är förvånade att andra säger ja.

Läs mer: Emil Mattsson: Centerns besked kan bli en injektion
 

Vad hoppas du händer nu?

– Nu ser det ut som om den här propositionen går igenom. Men vi ser också att det blir en del viktiga strider i migrationsfrågan framöver, och där värnar vi familjeåterförening.

Ebba Busch Thor menar att utifrån det så är det en märklig prioritering att i stället låta omkring 9 000 personer som fått avslag på sin asylansökan ändå få stanna kvar.

 

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar