Dagen frågar: Varför väcker kyrkohandboken så starka känslor?

Dagen har frågat några på plats på kyrkomötet i Uppsala varför de tror att kyrkohandboken väcker så starka känslor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sofija Pedersen Videke (S), ordförande gudstjänstutskottet

105315.jpg- För att gudstjänsten är vår kärna, och därför ligger det här nära våra hjärtan. Det är så tydligt att när vi firar gudstjänst tillsammans är vi även kyrka tillsammans, och det finns en stor bredd i Svenska kyrkan. Nu vill alla få med sin tradition i handboken, och därför engagerar det många.

För mig personligen är det ambitionen att så många som möjligt ska kunna fira gudstjänst. Men vi har inte alltid talat så väl med varandra, och i den mediala debatten har vi mest hört kritiska röster.

 

 

Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift

105322.jpg- Det får du nog fråga dem som är exalterade. Folk har av olika anledningar varit kritiska, och mycket har handlat om själva processen, mindre om innehållet.

Det här handlar om gudstjänstlivets förnyelse, om delaktighet, psalmsång och hur gudstjänsten gestaltas. Men handboken är bara en stomme, och jag vill något relativisera dess betydelse.

Det finns andra saker som är väl så viktiga, som att människor finner vägen in i kyrkan och in i gudstjänsten.

 

'

Läs också: Nu står slutstriden om kyrkohandboken

Johan Blix (Öppen kyrka), ledamot i kyrkomötet

105327.jpg- För att kunskap sprids så mycket snabbare i vårt samhälle nu. Många har fått sin bild om handboken genom att följa debatten, inte genom att själva läsa förslagen. Flera som skrivit om handboken är inte själva förankrade i Svenska kyrkan, utan är kulturskribenter, eftersom de ser kyrkan som en stor kulturbärare.

Men jag tror inte att detaljer i en bön engagerar så många, och jag tror inte att det kommer att vara så stor skillnad att gå i högmässan även om vi får en ny kyrkohandbok. Strukturen kommer att vara densamma som tidigare.

 

 

Marie Rydén Davoust (POSK), ledamot i kyrkomötet

105334.jpg- För att det här är ett centralt dokument för gudstjänsterna och därmed för hela kyrkan. Det är därför kyrkohandboken väcker så starka känslor.

Vi har varit försöksförsamling och att fått prova den nya kyrkohandboken och att få se vad som passar och vad som inte passar har varit spännande.

Det stora bekymret är musiken, och det kommer mycket kritik från musikerkåren.

Läs fler artiklar om den nya kyrkohandboken

Alla tidigare artiklar
Statsministeromröstning