Nyheter

Det här behöver du veta om coronaviruset

Omkring 120 000 fall globalt, varav över 350 i Sverige – det nya coronaviruset fortsätter att breda ut sig. Här listas det viktigaste du behöver veta om viruset.

Observera att denna artikel är från 2020.


Vilka är symptomen på covid-19?

De allra flesta får lindriga symptom som feber, torrhosta och trötthet, och tillfrisknar på egen hand. Men en del blir mycket sjuka och får så allvarliga besvär i luftvägarna att de får svårt att andas.

Hur många blir friska?

De allra flesta blir friska, men en mindre andel avlider till följd av sjukdomen. Det finns inte några uppgifter om kvarvarande kroniska tillstånd.

Det cirkulerar olika uppgifter om antalet tillfrisknade, men givet att majoriteten av dem som smittas uppvisar milda symptom och inte nödvändigtvis uppsöker sjukvård är det oklart vad dessa siffror baseras på, enligt Folkhälsomyndigheten.

Hur lång tid är man sjuk?

De flesta personer som fått lindriga sjukdomssymptom (feber och hosta) blev friska efter två veckor, enligt en rapport från WHO. För dem som blev allvarligt sjuka tog det mellan tre och sex veckor innan de var friska igen.

De som blev allvarligt sjuka hade andningssvårigheter (snabb andning och låg syresättning av blodet). En del av dem behövde intensivvård, till exempel med respirator. Dessa allvarliga symtom kom vanligen en vecka efter insjuknandet.

Kan man bli smittad av en person som har viruset, men inga symptom?

Enligt Folkhälsomyndigheten råder en internationell samsyn att epidemin drivs av personer med symptom på sjukdom.

En del som är sjuka har dock bara milda symptom, speciellt i början av sjukdomen. Det är därför möjligt att bli smittad av någon med mild hosta och som inte känner sig sjuk.

Inkubationstiden bedöms vanligtvis vara 2–14 dagar innan sjukdom bryter ut och de flesta insjuknar efter cirka 5 dagar.

Hur dödligt är viruset?

Uppskattningarna är fortfarande osäkra. WHO har tidigare uppgett en dödlighet på 3,4 procent, det vill säga en betydligt högre dödlighet än vid en vanlig säsongsinfluensa. Men de flesta bedömare anser att siffran är mycket lägre, eftersom WHO endast utgått från antal konstaterade fall, varav många vårdats på sjukhus, och inte inkluderat alla dem med endast lindriga symptom.

Experter tror att den faktiska dödligheten ligger på cirka en procent, eller ännu lägre, men med stora variationer beroende på de drabbades ålder.

Vilka drabbas hårdast?

Exakt vilka riskgrupperna är för coronaviruset och hur hög dödligheten kan vara i dem går inte att säga ännu, enligt Folkhälsomyndigheten.

Den hittills största studien från Kina visar att äldre personer samt personer med hjärt- kärlsjukdom, diabetes, kronisk lungsjukdom och högt blodtryck är överrepresenterade bland de svåra fallen.

Hur farligt är det jämfört med en vanlig influensa?

De liknar varandra i att båda hos en andel av de sjuka kan ge en mycket allvarlig sjukdom.

Däremot kommer covid-19 drabba betydligt fler i en befolkning där den sprider sig eftersom ingen i befolkningen har hunnit utveckla immunitet. Man kommer att se fler sjuka och fler som behöver sjukhusvård.

Hjälper munskydd?

Nej, munskydd skyddar inte den som är frisk mot det nya coronaviruset, enligt Folkhälsomyndigheten. Däremot kan den som är sjuk till viss del skydda sin omgivning från att vätskepartiklar sprids vid till exempel hosta och nysningar.

Vad krävs för att en person ska betraktas som smittfri?

När personen varit symptomfri i sju dagar är bedömningen att man är frisk från infektion och inte smittar längre.

Om man insjuknat i viruset en gång, är man immun då?

Det är oklart. WHO har tidigare sagt att man antagligen är immun i alla fall under en kortare tid.

Hur smittar det?

Det nya coronaviruset smittar genom nära kontakt med människor.

Det brukar kallas droppsmitta och bygger på att någon som är sjuk har virus i sina luftvägar och slemhinnor som hamnar på någon annan. Det kan smitta till exempel genom att du nyser och någon står nära dig, eller genom att någon får det på händerna och sedan tar sig i ansiktet.

Det är inte klarlagt hur länge viruset kan överleva på hårda ytor av till exempel plast eller metall. Studier av andra coronavirus antyder att det kan vara några timmar till dagar under rätt förutsättningar.

Hur skyddar man sig själv och andra mot smitta?

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik att röra ögon, näsa och mun.

Undvik kontakt med sjuka människor.

Stanna hemma om du är sjuk.

Vad gör man om man tror att man är smittad?

Har man varit i ett område där det pågår smittspridning och inom 14 dagar efter det att man kommit hem börjar känna sig febrig, hostig och hängig ska man ringa 1177. Åk inte direkt till en mottagning, för att undvika att smitta andra.

Vilken behandling ges till den som smittas?

Det finns inget botemedel mot viruset, utan den vård som ges behandlar symptomen. De allra flesta tillfrisknar dock själva.

Flera länder jobbar med att försöka ta fram vaccin för det nya coronaviruset, bland annat ett forskarlag i Sverige. Men det är långt kvar till att vaccinet är redo att testas på människor. Vanligtvis tar det runt ett och ett halvt år att ta fram ett vaccin.

TT

Fler artiklar för dig