Döms till fängelse för regaliestöld

22-åring döms till fyra och ett halvt års fängelse för stöld av begravningsregalier från Strängnäs domkyrka.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det har varit en minst sagt händelserik rättegång i målet om den uppmärksammade kuppen. Mitt under förhandlingen dök de saknade regalierna plötsligt upp, på en soptunna som placerats på taket till en bil parkerad i Åkersberga.

Några dagar senare kom beskedet att den åtalade 22-åringens dna hittats på två av de stulna föremålen. Dagen därpå beslutade mannen – som tidigare konsekvent nekat – att erkänna stölden.

Läs mer: DNA hittats på stulna regalier

Läs mer: 22-åringen erkänner att han stal regalierna

Två till häktade

Åklagaren har yrkat på sex års fängelse, medan mannens försvarsadvokat Johan Eriksson anser att straffvärdet snarare ligger på tre års fängelse.

Ytterligare två unga män, en 26-åring och en 24-åring som enligt polisen är vänner till 22-åringen, har häktats misstänkta för grovt häleri, i samband med återbördandet av det kungliga guldet.

Har skadats

Två av de tre föremålen, ett riksäpple och Karl IX:s begravningskrona, visade sig ha skadats. Men de kommer förmodligen kunna återställas till ett gott skick, tror experten Susanne Silfverstolpe, som tidigare arbetat på auktionsfirman Bukowskis.

 

MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat