Ebba Busch Thor kritisk till "genusflum"

"Jag säger: låt pojkar och flickor leka som de själv vill", sa partiledaren under sitt sommartal.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Valrörelsen börjar ta fart på allvar, med bara en dryg månad kvar till valdagen. För partiledarna innebär det ett hektiskt schema med resor och tal runt om i landet så gott som dagligen. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor reste vidare från fredagens partiledardebatt under Pride i Stockholm till Hönö, där hon på lördagen höll sitt sommartal. Välfärd och familjepolitik stod i centrum, och KD-ledaren betonade att sjukvården, äldreomsorgen och polisen måste komma först.

– Statens grundläggande uppgifter måste sättas före mer bidrag och verkningslösa subventioner till byggherrar, elcyklar och fackavgifter. Det handlar om att man ska kunna lita på välfärden.

Långa vårdköer

Allt längre vårdköer och växande organiserad brottslighet visar på den rödgröna regeringens misslyckande, menade Ebba Busch Thor, som inte oväntat lyfte sitt eget parti som avgörande för en förändrad politik.

– Kristdemokraterna är garanten för en ny regering. Och för en politik som vänder dagens välfärdssvek till ett nytt välfärdslöfte. Du ska kunna lita på Sverige.

Ideologisk strid

Enligt KD-ledaren finns det en avgörande ideologisk skiljelinje i familjepolitiken, där KD ser familjen som samhällets viktigaste byggsten, till skillnad från andra partier som hellre vill ”befria individen från familjen”.

– Välfärden blir ett verktyg för att omskapa människors vardag utifrån politiska fantasier, sa Ebba Busch Thor, och syftade bland annat på kvotering av föräldrapenning.

Minskade barngrupper

Partiledaren lyfte också fram ett nytt förslag från Kristdemokraterna om minskad storlek på småbarnsgrupper i förskolan. Högst 12 barn i varje grupp ska inte längre vara en målsättning, utan bli ett lagkrav. Det ska finansieras med ökade riktade statliga anslag, samt en höjning av maxtaxan.

– Jag tror att många sväljer att betala ett par hundralappar mer om man kan vara säker på varje krona går till att minska barngrupperna, sa Ebba Busch Thor.

"Genusflum"

Kd-ledaren ifrågasatte också det hon beskrev som ”radikalfeminism och genusflum” som den rödgröna regeringen enligt henne prioriterat i förskolan. Hon tog som exempel Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolins förslag till ny läroplan, som bland annat säger att förskolepersonal ska utmana barnen till att inte göra ”könsstereotypa val”.

– Jag säger: låt pojkar och flickor leka som de själv vill. Om en flicka vill leka med dockor – är det så farligt? Är det något förskolan verkligen ska lägga tid på att bekämpa? Vi behöver inte politiskt korrekta prussiluskor på våra förskolor! Vi behöver fler pedagoger!