Eva Brunne backar om krav på samkönade vigslar

"Den som inte kan viga samkönade kan heller inte prästvigas".
Så skrev biskop Eva Brunne i ett uttalande i går.
Nu har stiftet tagit bort citatet från sin hemsida.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Eva Brunne gjorde sitt uttalande efter nyhetsrapportering om en kyrkoherde i Stockholms stift som inte tänker viga samkönade par.

– De som prästvigs i dag får frågan av mig, eftersom stiftet är arbetsgivare första året. Kan de inte tänka sig att viga samkönade par så kan de heller inte prästvigas, skrev hon på stiftets hemsida.

Plockades bort

Några timmar senare var uttalandet bortplockat.

– Det var förhastat, eftersom det kan tolkas som att biskopen går emot kyrkoordningen, säger Pär Sandberg, pressekreterare vid Stockholms stift till Dagen.

Enligt kyrkoordningen är det nämligen upp till varje präst att avgöra om han eller hon vill viga samkönade par.

Samtidigt har varje församling skyldighet att stå till tjänst med präster som viger samkönade par.

Knivig situation

Detta sätter biskopen i en knivig situation, menar Pär Sandberg.

– Biskopen sitter på två stolar. Dels ska hon följa kyrkoordningen som tydligt säger att präster inte har någon vigselplikt.

– Men dels är hon högsta chef i stiftsorganisationen och som arbetsgivare har hon ett ansvar att se till att det finns personal som kan jobba med allting inom kyrkan, säger han.

"Ingen har sagt nej"

Pär Sandberg säger att han inte känner till någon prästkandidat som varit negativt inställd till att viga samkönade par.

– Vad jag vet har det under min tid aldrig hänt att någon som läst till präst med planen att ta anställning i Stockholms stift har sagt nej.

Eva Brunne har gjort sig känd som en flitig förespråkare av hbtq-personers rättigheter, och deltar regelbundet i Stockholm Pride.

– Hon har en klar och tydlig uppfattning kring hur präster bör ställa sig i denna fråga, men den behöver formuleras tydligare, säger han.

Gör nytt uttalande

Efter helgen kommer Eva Brunne därför gå ut med ett förtydligat uttalande i frågan, meddelar Pär Sandberg.