Flykten över Medelhavet allt farligare – över 1 600 döda i år

Färre flyktingar trotsar nu farorna på Medelhavet än tidigare år. Men samtidigt är det allt fler av de som ger sig ut i de farliga båtarna som dör, visar nya siffror.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Längs de centrala människosmugglingsrutterna i Medelhavet försvann tidigare var 42:a person. Mellan januari och juli i år kom var 18:e person aldrig fram, enligt FN-organet UNHCR:s kartläggning.

Detta innebär 1 600 döda i år. Tre år efter att bilderna på Alan Kurdi, den syriska pojke som drunknade på Medelhavet och som återfanns på en strand i Turkiet, fortsätter alltså de farliga resorna. Författaren Khaled Hosseini, som även är ambassadör för UNHCR, berättar i organisationens pressmeddelande om de många namnlösa gravar han besökt på Sicilien och där människor är reducerade till en siffra, en kod på en grav.

”Treårsdagen efter Alan Kurdis död ger oss alla en möjlighet att reflektera över vad vi kan göra för att förhindra tragedier som dessa i framtiden”, säger Khaled Hosseini.

En positiv trend är dock att allt färre söker sig till Europa över haven. Sedan juli 2017 har trenden varit minskande, och under de tre första månaderna 2018 minskade antalet båtflyktingar på Medelhavet med 74 procent jämfört med samma period förra året, skriver UNHCR i en rapport från april i år.

Farligare resor

Enligt den senaste rapporten nådde 172 301 personer Italien, Grekland, Spanien och Cypern under 2017. Hittills i år är den siffran 68 199, enligt brittiska The Telegraph. När strömmen av flyktingar över Medelhavet nådde en topp, 2015, kom över en miljon människor till Europa över havet.

Men samtidigt som färre tar båtvägen till Europa blir resorna alltså allt farligare, och chanserna för den som råkar illa ut att bli räddad har minskat. UNHCR menar att det beror på att färre räddningsbåtar finns på plats, och att de räddningsbåtar som finns får det allt svårare att operera.

År 2017 fanns åtta räddningsbåtar från olika hjälporganisationer längs Libyens kust – i dag finns bara två.

”Den här rapporten visar återigen att Medelhavet är en av världens farligaste flyktvägar”, säger UNHCR:s Europachef Pascale Moreau.

”När vi nu ser att antalet människor som når Europas kuster minskar, handlar det inte längre om ifall Europa kan hantera antalet flyktingar, utan om ifall Europa kan ställa upp med nödvändiga resurser för att rädda liv”, säger han.

Debatt