Här är länderna där kristna förföljs som värst

Framför allt i Kina har statens digitala övervakning av medborgarna blivit ett hot mot religionsfriheten. När Open Doors listar förföljelse av kristna världen över ser de övervakningssamhället som en oroande trend.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nordkorea, Afghanistan och Somalia toppar den mindre smickrande listan på länder där förföljelse av kristna är som värst. Varje år presenterar den kristna organisationen Open Doors sin ”World watch list” där de presenterar de 50 värsta länderna för kristna.

De konstaterar att i 11 länder pågår extrem förföljelse och i ytterligare 34 länder mycket allvarlig förföljelse. Majoriteten av länderna som finns på listan ligger i Nordafrika, Mellanöstern och Sydostasien, medan länderna i Europa, nästan hela Syd- och Nordamerika och de södra delarna av Afrika hamnar utanför listan.

Open Doors pekar i sin rapport ut fem trender när det gäller hot för kristna att kunna utöva sin tro.

Övervakningsstaten

En av dessa trender handlar om att övervakningsstaten är på frammarsch. I täten går Kina som med hjälp av modern teknik försöker tämja sina medborgare.

Att kommunistpartiet i Kina sedan länge är avogt inställd till religion är väl känt och en smärre skandal har blossat upp på senare tid då rapporter om stora interneringsläger för muslimer blivit kända för omvärlden. Uppemot en miljon muslimska kineser uppges ha frihetsberövats för att omskolas ideologiskt.

Staten motarbetar

Men även kristna motarbetas på olika sätt av staten.

”Eftersom man inte kan sätta de drygt 90 miljoner kristna bakom galler satsar man på att övervaka dem i stället”, konstaterar Open Doors i sin rapport.

Exempelvis ser de biometrisk teknologi och artificiell intelligens som ett hot för religionsfriheten, inte minst tekniken där det går att kontrollera människor via ansikts­igenkänning. Via kameror går det att se vem som kommer in och ut ur en kyrka. Enligt Open Doors har man i Kina redan på sina håll infört ett förbud för barn under 18 år att gå in i vissa kyrkor.

Muslimsk extremism

Open Doors pekar alltså ut fem trender som gör att kristna förföljs runt om i världen. Tre av dem är knutna till muslimsk extremism. Delvis handlar det om militanta rörelser i svaga stater i Afrika söder om Sahara. Boko Haram i Nigeria är den namnkunnigaste, men enligt Open Doors finns i dag 27 olika militanta islamiströrelser i den här regionen.

Även en mer radikal form av islam sprider sig i Syd- och Sydost­asien, vilket också är en trend som Open Doors pekar på. Slutligen vill de lyfta fram stridigheter och politisk oro i Syrien och Irak. I dagsläget går det bara att delvis knyta detta till muslimsk extremism då terrorsekten Islamiska staten numera är militärt besegrat. Men efter nio års inbördeskrig i Syrien och oroligheter i Irak har det satt sina spår för regionens kristna minoritet.

”I Irak fanns det 1,5 miljoner kristna före 2003, i dag beräknas omkring 200 000 kristna finnas i landet, en minskning med 87 procent på en enda generation”, konstaterar Open Doors.

Organiserad brottslighet

Den femte trenden som Open Doors lyfter fram är organiserad brottslighet i Latinamerika som drabbar kyrkoledare som vågar sätta sig upp mot brottssyndikat. Det är också anledningen till att Colombia, som enda land i Sydamerika, återfinns på deras 50-lista.

 

Här är länderna där det råder extrem förföljelse av kristna

Nordkorea      

Afghanistan  

Somalia 

Libyen

Pakistan

Eritrea

Sudan

Jemen

Iran 

Indien

Syrien 

 

Här är länderna där det råder mycket allvarlig förföljelse av kristna

Nigeria                

Saudiarabien    

Maldiverna

Irak                      

Egypten              

Algeriet              

Uzbekistan        

Myanmar           

Laos                    

Vietnam            

Turkmenistan 

Kina                    

Mauretanien    

Centralafrikanska republiken                              

Marocko            

Qatar                   

Burkina Faso    

Mali                     

Sri Lanka            

Tadzjikistan     

Nepal                  

Jordanien          

Tunisien             

Kazakstan          

Turkiet                

Brunei                 

Bangladesh       

Etiopien             

Malaysia            

Colombia           

Oman                 

Kuwait

Kenya                  

Bhutan         

 

Här är länderna där det råder allvarlig förföljelse av kristna

Ryssland                                        

Förenade Arabemiraten

Kamerun                                       

Indonesien                               

Niger  

 

Läs också Joakim Hagerius: Sätt religionsfrihet högst på agendan

Läs fler artiklar om förföljelse av kristna

Alla tidigare artiklar

World watch list

Sammanställs varje år av Open doors. Visar i vilka länder förföljelsen av kristna är som störst.

Förföljelsen kan både handla om förtryck (den press som kristna utsätts för inom olika livsområden) och våld.

Det förtryck som kristna upplever mäts i fem olika områden: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, livet som medborgare och kyrkolivet.

Bokrecensioner