27 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Hon är ny ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet

Välfärdssveket. Arbetsmarknadssveket. Trygghetssveket. Tre områden där KDU är en viktig röst för att vända utvecklingen, enligt dess nya ordförande Nike Örbrink, som valdes på lördagen.

Kristdemokratiska ungdomsförbundets riksmöte på lördagen hölls med hjälp av den webbaserade videokonferenstjänsten zoom. Efteråt är generalsekreteraren Samuel Dalevi lättad:

– Att hålla riksmötet digitalt gick mycket bättre än väntat. Vi trodde att vi skulle behöva hålla på mycket längre, men det fungerade utan några större problem, säger han till Dagen.

Inga beslut i motioner

Det blev ett annorlunda riksmöte på mer än ett sätt. Inga motioner behandlades över huvud taget, vilket underlättade genomförandet avsevärt.

Läs mera: KDU vill återigen slopa asylrätten

– En flod av motioner hade inte varit lyckat i ett digitalt möte. Vi känner oss trygga med att vi gjorde rätt som väntar till ett senare tillfälle.

När kommer ni att behandla motionerna?

– Planen är att göra det i höst. Förhoppningsvis kan vi då samlas på en fysisk plats, om regeringen lättar på restriktionerna, resonerar Samuel Dalevi.

Totalt var cirka 150 personer anmälda, varav 110 ombud och ersättare. De senare röstade bland annat fram en ny styrelse och en ny ordförande. Nike Örbrink är 23 år och uppväxt i Bromma i Stockholm.

Hur känns det att bli vald till ordförande i KDU?

– Jag är otroligt tacksam för förtroendet. Det är uppenbart att Sverige inte längre fungerar och KDU är en av de viktigaste rösterna för att vända den utvecklingen.

– Vi måste bryta sveket och byta regering, säger hon.

Du går på offensiven direkt. Varför?

– Det är bara två år till nästa val.

Sveket beskriver hon i tre begrepp: välfärdssveket, arbetsmarknadssveket och trygghetssveket.

Läs också: Martin Hallander, KDU: Vi fyller ett tomrum i svensk politik

– Det är avgörande frågor för vårt land där vi måste hitta en politik som fungerar och där har KDU lösningen. I ett läge där ungdomsarbetslösheten är uppe på 13 procent måste vi bli starkare, menar Nike Örbrink.

Oro för växande klyftor

Den nya KDU-ordföranden talar om att vända samhällsutvecklingen och hon ser med oro på att klyftorna växer inte enbart mellan invandrare och svenskfödda, utan också mellan landsbygd och storstäder.

KDU vill slopa asylrätten och ersätta med ett kvotflyktingsystem. Är det en fråga du tänker driva?

– Jag var med när vi fattade beslutet om att förorda ett kvotflyktingsystem. Det är uppenbart att vi behöver reglera invandringen, men det handlar inte bara om hur många som ska få komma hit.

– Det handlar också till exempel om vad som händer på vägen hit. Ska människor behöva sätta livet till på Medelhavet när de flyr? Det måste bli mycket säkrare.

Kommer KDU att ta en annan riktning med dig vid rodret?

– Svårt att säga på förhand. Men en sak kan jag lova, jag kommer att driva jämställdhetsfrågorna. På den punkten kommer det att bli en förändring.

– Den frågan var en av anledningarna till att jag började engagera mig politiskt. Vi måste se till att unga kvinnor inte behöver ha nycklarna mellan knogarna för att komma välbehållna hem på kvällarna.

Varit engagerad i fem år

Nike Örbrink berättar att hon gick med i KDU hösten 2014 och har varit engagerad i ungdomsförbundet sedan våren 2015.

– Innan dess spelade jag fotboll, höll på med hästar och lite musik. Och så gick jag i skolan. Jag har läst idéhistoria, statskunskap och media/kommunikation på Uppsala universitet.

– Min pappa var politiskt engagerad och mamma var samhällslärare, vi pratade en del politik hemma när jag växte upp.

Är du kyrkligt engagerad?

– Nej, jag sjöng i kyrkokören när jag var yngre.

Tror du på Gud?

– Nej, och jag är varken döpt eller konfirmerad. Jag är väl kulturellt kristen, kan man säga. Jag tycker att kyrkan är viktig i samhällsbygget.

Såväl Nike Örbrink som Edin Badrniya, förste vice ordförande, och Anton Roos, andre vice ordförande, hör hemma i Stockholm.

Är det bra med en sådan koncentration till huvudstaden?

– Vi har representanter från bland annat Jönköping, Göteborg och Karlstad i den nya förbundsstyrelsen. Vi kommer att ha ett brett perspektiv med hela Sveriges bästa för ögonen

Till sist, hur gick det att riksmötet hölls digitalt?

– Bra, men jag hoppas det är första och sista gången vi tvingas göra så här.

– Jag saknar motionsförhandlingarna och att träffa alla medlemmar. Det är en sak att välja styrelse och liknande och en helt annan att mötas på riktigt och diskutera de viktiga politiska frågorna.

KDU har cirka 5 500 medlemmar, vilket är ungefär samma siffra som för ett år sedan.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar