Indien: Myndigheter tvingade tio kyrkor att stänga

Tio kyrkor i indiska delstaten Tamil Nadu har av myndigheter och polis tvingats stänga och kan inte längre hålla gudstjänst.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kyrkoledare på plats säger att hindu-extremister ligger bakom, och att ytterligare 20 andra kyrkor riskerar att stängas. För att öppnas igen krävs ett särskilt tillstånd, men att få ett sådant kan ta månader eller till och med ett år, skriver tidningen Evangelical Focus på sin nyhetssajt.

– Det är en välplanerad konspiration som riktar sig mot kristna. Hindu-extremisterna vet att det är svårt att få denna typ av tillstånd, säger pastor Johnson Sathyanathan, som leder Synod of Pentecostal Churches of Coimbatore, till tidningen Morning Star.

En kristen delegation mötte delstatens inrikesminister förra veckan och berättade om de svårigheter som kyrkorna i delstaten har just nu.

– Under de två senaste månaderna har stängningar drabbat tio kyrkor, säger pastor Sathyanathan.

Bakom stängningarna ligger klagomål från hindu-extremister.

– Men dessa kyrkor har varit verksamma i åratal, och ingen har klagat tidigare, säger pastor Sathyanathan.

I oktober samlade kristna i området 500 namnunderskrifter som de överlämnade till polis och delstatens styre. I uppropet krävde de kristna att få myndigheternas beskydd och att de kyrkor som stängts skulle öppnas igen.

Men polismyndigheterna svarade att de inte kunde ge något skydd eller agera i frågan.

I Indien är cirka 2,3 procent av befolkningen kristen. Sedan premiärminister Narendra Modi tillträdde i maj 2014 har tonen mot de kristna hårdnat, säger experter till religionsfrihet till Evangelical Focus. Indien har i dag plats nummer 15 på den lista som organisationen Open Doors sammanställer över de länder där kristna är mest hotade.

Lilla Erstagården