Jimmie Åkesson: ”KD grundades av nazister”

SD-ledarens påstående i måndagens Aktuellt har väckt starka reaktioner och tillbakavisas av Kristdemokraterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var i en intervju där Jimmie Åkesson fick frågor om SD:s förflutna, och de historiska kopplingarna till nazism, som han valde att föra över ämnet till Kristdemokraterna.

– Jag tycker att Kristdemokraterna är ett utmärkt exempel i det här avseendet, eftersom de bland annat grundades av nazister, påstod Jimmie Åkesson i Aktuellt.

– Jag kan tänka mig att samarbeta med Ebba Busch Thor trots det, därför jag menar att hon inte är nazist på grund av det. Det där är bara dumma svepskäl.

KD svarade snabbt

SD-ledarens försök att relativisera sitt eget partis historia, genom att peka på KD, fick genast stor uppmärksamhet. Framförallt var många tvungna att försöka få fram sanningshalten i påståendet.

Kristdemokraterna var själva tidigt ute med ett skriftligt meddelande, publicerat på Twitter, där de menade att Jimmie Åkessons påstående inte stämde.

"Kristdemokratin föddes under 1800-talet men fick sitt genombrott efter andra världskriget som en reaktion på såväl nazism som kommunsim. Enskilda personer som inte delade partiets värdegrund försökte i partiets ungdom att ta sig in men misslyckades", löd KD:s svar.

Nazister i partiet uteslöts

Jimmie Åkesson har själv inte förtydligat vad han menade, men bedömare pekar på Harald Ljungström, som hade varit i ledande ställning i ett nazistiskt ungdomsförbund innan han gick med i Kristdemokraterna. Han blev dock utesluten.

– Harald Ljungström påstås ha skrivit underlaget till KDS:s första partiprogram och han var med i Sveriges nationella förbunds ungdomsorganisation. Det var tydligen fler med ”brun bakgrund” som var med i partiet. Så småningom uteslöts de alla, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson i en kommentar.

Läs också: Elisabeth Sandlund: En desperat anklagelse av Åkesson
 

Expert: Stämmer inte

Även andra har påpekat att det tidigt i KD:s historia fanns nazister som försökte infiltrera partiet, men att de uteslöts.

– KD grundades inte av nazister, Åkesson. Nazister försökte infiltrera partiet, skrev exempelvis Anna-Lena Lodenius, expert på politisk extremism, på Twitter.

– Fake News i kvadrat. En person som var med i KDS 1964 får Jimmy Åkesson att hävda att partiet grundades av nazister, skriver Barometerns politiska chefredaktör Martin Tunström på Twitter.

Fjärran sanningen

Även Marcus Jonsson, tidigare chefredaktör för KD-tidningen Poletik, underkänner Jimmie Åkessons historiekunskaper. 
– Kristdemokraterna grundades inte av nazister. Det är så fjärran sanningen man kan komma, skriver han på Facebook.
– Däremot fanns det några personer med nazistisk bakgrund som sökte sig till det nybildade partiet. En del med avsikten att infiltrera. Detta blev snabbt klart för Lewi Pethrus och de övriga partigrundarna.
Marcus Jonsson berättar att det tillsattes en grupp som skulle utreda de personer som ansågs kunde kopplas till nazism, och en av dem var Harald Ljungström som var partiets toppnamn i Stockholm i riksdagsvalet 1964. Han lämnade partiet kort efter det. 

Marcus Jonsson vill pålysa att i början av KD:s historia tillkom många medlemmar, 14 500 på ungefär ett halvår, och att det där kan ha anslutit människor med olika motiv. Men det han tycker är viktigt att peka på är den stora skillnaden mellan KD:s och SD:s politiska program i respektive partis begynnelse.

Vissa stödjer Åkesson

Det finns även personer som försvarar Jimmie Åkessons uttalande, inte minst med argument att SD liksom KD ska ha rensat ut nazister som tidigt ska ha figurerat i respektive parti.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar