Jimmie Åkessons sambo: Barnens bibel var min godnattsaga

När SD-ledaren Jimmie Åkesson gästade SVT:s Skavlan för andra gången var han i sällskap med sin sambo Louise Erixon.
– Jag är uppvuxen med Barnens bibel som godnattsaga, berättade hon i programmet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Förra gången Jimmie Åkesson var gäst i programmet, 2015, blev SVT nerringda av arga tittare som tyckte Skavlan ställt för milda frågor. Det ledde den gången till att han fick ha polisskydd en tid.

I fredags var det dags för ett nytt besök av Åkesson.

Han passade då på att säga att det pågår ett kulturkrig i Sverige och att etablerade medier som Skavlan är en del av det vänsterliberala etablissemanget.

Han försvarade även gruppledaren Mattias Karlssons retorik på Facebook som handlar om att svensk kultur måste "segra eller dö".

– Det är ju ett kulturkrig, sa Jimmie Åkesson.

Läs mer: Jimmie Åkesson: Kan inte säga att jag tror på Gud
 

"Var ganska kristen"

Även Louise Erixon, som är sambo med SD-ledaren, var med i programmet. Medan Jimmie Åkesson har sagt att det var EU-motståndet som lockade honom till SD var det något annat för Erixon.

– För mig var det genom familjen. Min mamma gick först med, och sedan gick jag med. Hon var från och till ganska kristen. Hon var kristdemokrat och det har varit mycket konservativa idéer med moral och etik. Jag är uppvuxen med Barnens bibel som godnattsaga.

"En helhet"

Hon tillbakavisade att det skulle ha handlat om invandringspolitiken.

– Som jag minns det handlade det mer om en helhet av konservatism och sådär.

Louise Erixons mamma, Margareta Gunsdotter, valdes in i riksdagen på SD-mandat 2014, men hoppade året därefter av partiet och sitter kvar som politisk vilde.

Margareta Gunsdotter har dock uteblivit från riksdagens voteringar.

Detta har gjort SD-ledaren ordentligt missnöjd.

– Jag känner mig utskämd av henne och vill inte prata med henne. Men jag har stor respekt för att Louise vill ha kontakt med sin mamma.

Kan bli kommunalråd

Louise Erixon har efter valet chansen att bli kommunalråd i Sölvesborg, och hon tror att det blir lättare för SD att hitta samarbete med andra partier i kommunerna än i riksdagen.

Lilla Erstagården