Jubel hos KD - ett succéval

"Ebba, Ebba, Ebba....", ropar segerrusiga kristdemokrater då partiledaren framträder på valvakan.
KD får preliminärt 6,4 procent av svenska folkets röster.
– Vi har verkligen väckt den där KD-rebellen till liv", säger Ebba Busch Thor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

De har suckat och duckat de senaste fyra åren då frågor om opinionsläget kommit på tal. Men väl på valdagen är hela mandatperiodens plågor som bortblåsta, den där nagelbitaren på valnatten alla hade pratat om har ersatts med en tävlan i optimism. Hur högt kan man nå, sex, sju eller till och med åtta procent?

Att partiet skulle kunna åka ur riksdagen finns inte ens på kartan längre då valvakan börjar.

– Det finns ingen oro, det handlar bara om hur bra det kommer gå, säger riksdagsledamoten Roland Utbult då han nyss anlänt till KD:s valvaka i centrala Stockholm.

Själv säger han sig vara taggad för kommande mandatperiod, gärna med fler KD-kollegor vid sin sida. Hans fru Marie Nylén Utbult står vid hans sida och intygar att energin är på topp.

– Det här är något vi gör tillsammans, säger hon och ger sin make sitt fulla stöd i satsningen.

Jublar "Ebba"

Att hitta optimistiska kristdemokrater denna valvaka är inte svårt, men då det drar ihop till de första indikationerna på hur det har gått går det att känna på spänningen i lokalen.

– Känner ni nervositeten, säger en i mängden, då sorlet lagt sig och TV4 ska presentera sin Sifoundersökning på storbildsskärmen.

Någon minut senare har KD landat på 6,6 procent och ljudet från storbildsskärmen dränks i jubel och kramar.

– Ebba, Ebba, Ebba, ljuder segerkören.

Läs mer: Joakim Hagerius: Valresultatet skingrar inte dimman

Når 7,4 procent

Några minuter senare är det SVT:s valundersökning, KD får 7,4 procent och nu brister det. Folk hoppar, skuttar och skriker. Armarna sträcks upp i luften i en segergest. Kristdemokraterna har inte bara säkrat sin riksdagsplats, de ser ut att gå mot ett succéval.

Ett och annat jubel blir det även då positiva nyheter om Alliansen i sin helhet presenteras. De rödgröna och SD möts mest med burop, med undantag då MP i en av undersökningarna ligger farligt nära fyraprocentsspärren.

Ebba i fokus

Under kvällen skanderas Ebbas namn vid flera tillfällen, det är ingen tvekan att hon är betydelsefull för partiet.

– Hon är en politikens underbarn, säger den tidigare partiledaren Alf Svensson då han plockas upp på scen.

När Jakob Forssmed senare håller ett hyllningstal till alla i partiet och glatt ropar ut att "vi gjorde det tillsammans" tar det bara någon minut innan TV4 på skärmen bredvid visar att Ebba Busch Thor fått toppbetyg hur hon hanterat valrörelsen. "Ebba, Ebba, Ebba", lyder ropen igen.

Vände efter sommaren

Och i stort sett alla bedömare är överens om att KD-ledaren betytt mycket för partiet.

Kristdemokraternas valframgång ska mätas mot hur det sett ut under hela mandatperioden, då partiet länge varit helt uträknat, långt under fyraprocentspärren. Vändningen kom sent, då semesterperioden tog slut.

– Först var det Ebbas sommartal på Hönö, med genusflum i fokus, sedan den första partiledardebatten som hölls av Expressen, berättar Mia Widell, kommunikationschef på KD.

Efter det började partiet öka i opinionen, partiledare Ebba Busch Thor och partiet som helhet fick allt mer plats att synas då valrörelsen drog igång på allvar, vilket enligt en kristdemokratisk logik, som alla på valvakan hänvisar till, alltid innebär att partiet växer.

"Vad var det vi sa"

Fortfarande är mycket osäkert i svensk politik. Vem bildar regering och hur ska det gå till, många frågor återstår för att lösa upp knuten kring regeringsfrågan. Men när Ebba Busch Thor till slut kliver upp på scenen är det till en klang och jubelföreställning.

– Vad var det vi sa, säger hon och ler stort medan jublet inte vill tystna.

– Räkna aldrig ut en kristdemokrat.

Hon tackar familjen, partiet och säger hur viktigt det är att stå rakryggad på en judisk-kristen etik då det blåser.

Läs mer: Valnatten avgjorde inte valet - detta händer nu
 

Mycket osäkert

Vad som händer den kommande veckan är mycket oklart, inte minst när det gäller KD. Men här och nu gäller det trots allt att njuta, det uträknade partiet reste sig och gjorde ett succéval.

– Valvakan för mig är alltid partiet, säger exempelvis riksdagsledamot Caroline Szyber.

– Jag är jätteglad för det här.

Regeringsfrågan får lösas en annan dag.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar

Läs mer om svenska valet 2018

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården