Nyheter

KD: Få ner söktrycket till Sverige – SKR: Det där låter inhumant

– Vi måste få ned söktrycket till Sverige, säger kristdemokraten Hans Eklind. – Jag tycker det där låter lite inhumant, svarar Karin Wiborn från Sveriges kristna råd (SKR). Båda vill förändra samhället med kristna värderingar. Men när det kommer till migrationspolitiken är SKR och KD långtifrån eniga.

Det spelar ingen roll om det så skulle komma 100 000 asylsökande till Sverige, vi kan inte sätta något tak, menar Sveriges kristna råd (SKR) som i ett brev vädjade till partiledarna att inte röra asylrätten.

Söktrycket mot Sverige måste ned med 70 procent och i flera års tid behövs en stram migrationspolitik, är Kristdemokraterna melodi.

Hur kan två organisationer som säger sig utgå från kristna värderingar landa så olika?

Debatt i Dagen

Karin Wiborn, generalsekreterare på SKR och Hans Eklind, migrationspolitisk talesperson på KD, möttes i en webb-tv-debatt på Dagens redaktion som mynnade ut i att det som den ena såg som en veritabel katastrof såg den andra som inhumant. Men debatten började med en fråga till SKR.

Finns det verkligen ingen gräns för hur många som kan söka asyl i Sverige?

– Nej, asylrätten är en lagstadgad rättighet som Sverige har skrivit under, svarade Karin Wiborn.

Karin Wiborn, Sveriges kristna råd.

Sedan jämförde hon med hur svenskar utvandrade till USA på 1800-talet och att migration är något som inte alltid går att styra över.

Går inte jämföra

– Det där är att jämföra äpplen med päron, kontrade Hans Eklind.

Hans svar var att Sverige i dag har ett fungerande välfärssystem och därmed kan inte invandringen vara fri, den historiska jämförelsen haltar.

– Men vi som kristdemokrater står upp för asylrätten, men vi vill se över vad vi kan göra för att färre söker sig till Sverige.

Hans Eklind (KD).

Anledningen till att KD vill minska invandringen är enligt Hans Eklind att vi redan har en integrationsskuld där utanförskapsområden och parallellsamhällen växer. Därför måste vi ha en stram migrationspolitik en rad år framöver.

– Kristen etik handlar inte bara om att ta sig över gränsen, utan hur vi tar hand om dem som kommer hit, säger han.

Öppen attityd

– Jag förstår att för att ett välfärdssystem ska fungera måste vi prata om hur vi gör då vi blir fler, menade Karin Wiborn, som instinktivt vände sig emot tanken på att färre migranter måste söka sig till Sverige.

I stället ville hon se en öppen attityd till medmänniskorna i omvärlden och under debattens gång föreslår hon såväl skattehöjningar som åtgärder mot skatteflyktingar för att få loss mer pengar till migrationen.

– Jag tänker att det finns andra kreativa lösningar än dem vi har i dag.

Inte minst vill Karin Wiborn att vi inte stirrar oss blinda på vad migrationen kostar, utan att vi också ser människor som söker sig till Sverige som resurser och arbetskraft.

Måste i arbete

– Det räcker inte med att säga att vi tar itu med dem som flyr skatten. Det är inte lösningen, utan de som kommer hit måste komma i arbete, svarade Hans Eklind.

Han menar att det inte finns något land i världen som spenderar så mycket pengar på asylsökande som Sverige, ändå lyckas vi inte med integrationen och det måste vi ta hänsyn till i vår migrationspolitik.

Intensiv ordväxling

Debatten mellan SKR och KD mynnade ut i en ganska intensiv ordväxling där Karin Wiborn ville att vi blickar ut över världen där såväl Sverige som den kristna kyrkan ser sitt ansvar för omvärlden.

– Det finns ett globalt perspektiv i kyrkans budskap som inte går att komma ifrån.

Hans Eklind, som själv var präst i Svenska kyrkan innan han valdes in i riksdagen 2018, svarade med att hänvisa till påven.

– Franciskus har uppmanat alla EU-länder att visa solidaritet med flyktingar, men också att akta sig för att ta emot för många så att den befolkning som finns på plats inte lider skada.

TV-debatt: Se hela migrationsdebatten mellan SKR och KD

En veritabel katastrof

Och här, menar KD-politikern, börjar vi närma oss en gräns i Sverige, inte minst med ett antal kommuner som börjar gå på knäna. Att i det här läget, som SKR föreslagit, gå tillbaka till en migrationslag som gällde före flyktingåret 2015 går inte.

– Det skulle vara en veritabel katastrof. För då vill alla till Sverige. Vi måste ha en lagstiftning som liknar vår omvärld, säger Hans Eklind.

– Jag klarar inte riktigt av tanken att vi inte ska ta vår del i Europa, svarade Karin Wiborn.

– Men vi har ju redan gjort det, vi har redan tagit vår del, menade Hans Eklind.

– Det fortsätter att dö folk på Medlehavet, kyrkorna i Italien kämpar med mottagandet. Hur ska vi kunna vara en kyrka i världen om vi inte tar in det som händer en liten bit ifrån oss.

– Men du kan inte säga att vi inte tagit vår del, vi har tagit mycket mer än vår del, vi ska snarare känna en stolthet att vi tog ett stort ansvar. Men vi kan inte ta hela världens ansvar på våra axlar.

Det låter inhumant

Hans Eklind avrundar ordväxlingen med att varken SKR eller KD är för fri invandring, ingen av parterna vill ha ett volymtak för asylsökande, men Sverige måste ändå få ned söktrycket.

– Jag tycker att det låter lite inhumant, replikerar Karin Wiborn, som säger sig ha förståelse för allt en politiker måste ta hänsyn till.

– Men det är skillnaden på att vara politiker och generalsekreterare på SKR, jag kan unna mig att stå för en väldigt tydlig linje att jag vill att vi ska ha en öppenhet.

Fler artiklar för dig